Generic filters
Exact matches only

Saznajte koja hrana ima najviše prirodnog kalcijuma (VIDEO)

Uloga kalcijuma u ​​telu je veoma velika.

Pored održavanja zdravlja kostiju i zuba, u njegove funkcije spadaju:

  • regulacija stanja noktiju, kose i kože
  • kontrola prenosa nervnih impulsa
  • regulisanje vaskularnog tonusa i rada srca
  • pomoć u funkcionisanju sluha i vida

Znamo da su mlečni proizvodi odličan izvor kalcijuma. Ali pored njih, postoje i drugi proizvodi sa ne manje impresivnom (a negde i više) koncentracijom minerala.

Atlantske sardine

Svega 100 grama konzervirane hrane sadrži 382 miligrama kalcijuma, što u procentima iznosi 38% preporučene dnevne doze. Sardine sprečavaju uništavanje ćelija, normalizuju krvni pritisak, stimulišu mozak i odolevaju upalnim procesima.

Susam

Susam je jedna od onih namirnica koje imaju puno kalcijuma. U 100 grama – 1474 mg, što znači 147% dnevne potrebe. Susam jača imuni sistem, blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt i varenje, pomaže ubrzanju metabolizma i poboljšava stanje kože.

Mak

Sam po sebi, mak je bogat izvor raznih vitamina i minerala. U njemu je više kalcijuma nego u mleku: na 100 grama – 1667 miligrama (166% dnevne potrebe). Mak smanjuje nervne poremećaje i podržava funkcionisanje ćelija, pomaže u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu, poboljšava oštrinu vida i služi kao analgetik.

Tofu

Tofu se možda ne može pohvaliti istim zapanjujućim sadržajem makronutrijenata kao semenke maka ili susama, ali takođe ima značajnu količinu kalcijuma: 372 miligrama na 100 grama (37% dnevne vrednosti). Korisna svojstva tofua: smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, poboljšanje funkcionisanja bubrega i žučne kese, aktiviranje mozga i neverbalne memorije.

Suncokret

Svega 100 grama suncokretovog semena sadrži 367 miligrama kalcijuma, što u procentima iznosi 36% dnevne potrebe. Sjeme suncokreta smanjuje nivo lošeg holesterola, snižava krvni pritisak, minimizira upale u telu i snižava nivo šećera u krvi.

Foto pexels
Komentari
Loading...