Saznajte kako vitamin A utiče na čulo mirisa

Kapi za nos sa vitaminom A možda bi mogle da leče gubitak ili izmenjeno čulo mirisa kod osoba koja su preležale kovid 19.

Gubitak ili promenjeno čulo mirisa uobičajen je simptom kovida 19, iako ga mogu uzrokovati i mnogi drugi virusi, poput gripa.

I dok ga većina ljudi prirodno povrati u roku od nekoliko nedelja, kod mnogih pacijenata poremećaj čula mirisa se zadrži i duže.

Lina Alnadi /29/ iz Londona razvila je parosmiju nakon kovida 19, što znači da se miris mnogih uobičajenih stvari za nju promenio.

Na primer, voda iz česme ima užasan miris, koji se može porediti sa mirisom močvare ili kanalizacije.

Biljka korijander ima dašak dezodoransa, a jaja – jedna od njenih omiljenih namirnica – mirišu na izgorelu gumu.

“Čulo mirisa uzimate zdravo za gotovo. Gubitak je bio poražavajući. To je dramatično uticalo na moju ishranu. Bilo je mnogo hrane sa kojom se jednostavno nisam mogla suočiti. To je bilo zaista uznemirujuće”, rekla je ona.

Jednostavne stvari, poput tuširanja ili pranja zuba, takođe su neprijatne zbog iskrivljenog čula mirisa.

Ali situacija se postepeno poboljšavala i Lina je pronašla nekoliko životnih trikova koji pomažu. “Dodavanjem limuna ili čilija u hranu može se poboljšati miris”, rekla je ona.

Vitamin A ili retinol pomaže u održavanju imunog sistema – odbrane tela od bolesti i infekcija, vida – naročito pri slabom svetlu, te kože i nekih sluznica, uključujući one u nosu.

Ovaj vitamin, rastvorljiv u mastima, nalazi se u mlečnoj hrani i nekom povrću.

Međutim, eksperti upozoravaju ljude koji uzimaju suplemente vitamina A da prekomerno konzumiranje može biti štetno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..