Saznajte da li su proširene vene posledice sedenja ili ne

Brojni faktori poput starenja, pola i naslednih sklonosti povećavaju rizik da vaše noge počnu ličiti na kartu rečnih tokova.

Način života, odnosno posao koji radite nije nevažan u celoj priči.

Dok hodamo kontrakcije mišića listova deluju kao moćna pumpa koja šalje vensku krv u srce. Ukoliko ova aktivnost, dakle kretanje, izostane u dužem vremenskom periodu, u venama se stvara pritisak usled nagomilane krvi koja nije mogla pravilno da ode ka srcu.

Svakodnevni pritisak u venama nogu dovodi do slabljena zidova vena koji se prosto rastegnu. Zalisci unutar vena na mestima proširenja oslabe i sada još slabije pumpaju krv koja se sve više zadržava u nogama, a vi radni dan završavate otečenih stopala i listova sa podmuklim bolom i olovnom težinom u nogama – iako ste ceo dan sedeli.

IT programeri, menadžeri i svi drugi čiji je posao da svoje radno vreme provedu pred nekim monitorom kao i oni čije radne aktivnosti podrazumevaju dan proveden za volanom, česta dugotrajna putovanja i prekookeanski letovi su u riziku od nastanka proširenih vena.

Sve aktivnosti koje uključuju angažovanje nožnih mišića poput pešačenja, vožnje bicikla, plivanja i različite vežbe, blagotvorne su za stanje vaših vena.

Obično na fizičke aktivnosti gledamo kao na način očuvanja lepo oblikovanog tela. Od sada uvek imajte na umu da je svaki vaš korak, čučanj i slično gimnastika za vene čiji zidovi će biti jači.
Koliko god da je vaš sto zatrpan, svakih sat vremena ustanite, idite do toaleta ili automata za kafu, ili jednostavno napravite krug po kancelariji, protegnite noge, napravite tri čučnja i nakon toga se vratite svom poslu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...