Generic filters
Exact matches only

Saznajte da li je zdravije piti flaširanu vodu ili vodu sa česme

Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda sa česme.

Kako možete prepoznati razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.

Ono što trebate imati na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj koji pronalazimo u velikom broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih flašica su različiti.

Neki rezultati pokazuju da su potpuno sigurne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim spojevima iz plastičnih flašica može uzrokovati oštećenje zubne cakline, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti.

Postoji još jedan razlog zbog kog bi bilo bolje da pijete vodu sa česme, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode s ukusima. Ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu uzrokovati nastanak inzulinske rezistencije i dijabetes.

Stručnjaci ističu da je najbolje piti flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate šta unosite u organizam.

U nekim zemljama nije sigurno piti vodu sa česme. Na našim područjima to još uvek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu sadržavati štetne spojeve.

Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite flašice koje ne sadrže BPA ili izaberite staklene.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...