Saznajte da li će vam kafa i u buduće biti prvi jutarnji napitak

Neki ljudi mogu da popiju i po pet šoljica kafe bez ikakvih “nuspojava”, dok je drugima muka kad popiju dve šolje ovog napitka.

coffee 1276778 960 720

Zašto kafa izaziva mučninu?

Stvar je, logično, u kofeinu. Kofein ima dobre efekte na zdravlje, ali može i da ga uništi ako ga unosite previše.

Čak iako kofein ima odlične efekte kao mentalni stimulant, pomaže i u borbi protiv migrena, unesete li previše kofena, budite spremni na paklene posledice. Dok se neke nuspojave pojavljuju samo ako unesete stvarno, stvarno mnogo kofeina – recimo da popijete desetak šolja kafe – mučnina se javlja relativno često, posebno ako imate osetljiv stomak.

Naime, stručnjaci kažu da digestivni sistem može biti osetljiv na kiseline i kofein koji se nalaze u kafi. Iako ovaj napitak ima sličnu pH vrednost kao šargarepe, povećanje kiseline u stomaku (zahvaljujući unosu kafe) može da dovede do gorušice, problema sa refluksom i naravno, do mučnine.

Najčešće, kofein je glavni krivac za uznemiren stomak jer podstiče stomak da proizvodi više kiseline nego inače. To, u kombinaciji sa efektom laksativa koji ima kafa primorava digestivni sistem da radi brže, pa s obzirom na sve što se dešava u vašem stomaku i crevima, nije ni čudo što vam je malo muka posle kafe.

Ukoliko ipak smatrate da ova dva razloga – kiselina i efekat laksativa – nisu razlog za vaše mučnine, možda je reč o tome kako pijete kafu – tačnije, kada i sa čim.

I opet je reč o kiselini, zbog čega stručnjaci ne savetuju da pijete ovaj napitak na prazan stomak.

“Ako stalno pijete kafu pre doručka, hidrohlorična kiselina koju vaše telo proizvodi mogla bi da ošteti unutrašnjost organa za varenje”, upozoravaju stručnjaci.

Osim toga, hormon kortizol je visok nakon buđenja, a dodatno ćete ga povećati ako odmah popijete kafu. To može da dovede do osećaja letargije, zbog čega se savetuje da kafu popijete tek kad jutro malo odmakne, a ne čim ustanete – jer tada nivo kortizola počinje da pada.

Na kraju, važno je da budete hidrirani. Mala količina kafe neće dehidrirati organizam, ali bi bilo dobro da pre te jutarnje kafe popijete veliku čašu vode.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...