Savršena dijeta za bolesnu jetru

Gade vam se slatkiši ili vam ne mirišu jela pečena na masti? Nešto nije u redu sa vašom jetrom . Otkrivamo vam savršenu dijetu za bolesnu jetru …

jet

Postoji nekoliko namirnica koje leče svaku jetru. Jetra je organ koji je odgovoran za pročišćavanje, odnosno izbacivanje svih štetnih materija iz našeg organizma. Poremećajem rada jetre, javljaju se i druge tegobe. Stoga je jetru potrebno lečiti na vreme. Dobra je je vest da u tome pomaže voće i povrće.

Rotkva – dnevno smete popiti najviše jednu kašiku soka od rotkve. U maloj količini koristi, u velikoj količini škodi.

Šargarepa– protiv jetrenih tegoba pomaže i sveži sok od šargarepe. Protiv teških jetrenih poremećaja pomaže dijeta sa šargarepom dva-tri dana.

Dijeta za bolesnu jetru

Ujutru : uzeti čašu soka od šargarepe, komadić proprženog hleba ili kriška dvopeka s nešto malo maslaca i pšeničnih klica.

U podne : supa od povrća, pirinač ili krompir kuvan u ljusci, sirova salata od cikorije, nešto sveže šargarepe ili kakve druge sveže ubrane gorke salate. Bareno povrće obogaćuje podnevni obrok. Na masti pečene poslastice i slatkiši ne nose se na sto.

Jelovnik :

  1. Dan – kuvani pirinač, razne salate
  2. Dan – kuvani oguljeni krompir uz malo svežeg kravljeg sira, malo maslaca i razne salate
  3. Dan – supa od zelja, sendviči napravljeni od crnog hleba, kleb od oštrog brašna ili dvopek ; premažemo s malo maslaca; konzumirajte beli luk ili luk i paradajz, zatim razne salate.

Uveče – supa od zobi, ječma ili pirinča, malo barenog povrća, različite salate začinjene limunovim sokom ili kiselim mlekom, nikako sirćetom. Dok traju jetrene smetnje, voće potpuno izostavljamo.

Komentari
Loading...