Generic filters
Exact matches only

Saveti za bolje mentalno zdravlje

Svi mi možemo da napravimo proste izmene u našem životu koje mogu da imaju značajan uticaj na naše mentalno zdravlje i opštu dobrobit.

mu

Mentalno zdravlje je vezano sa tim kako razmišljate i kako se osećate, kao i kako reagujete kada ste loše raspoloženi i kada ste dobro. Male izmene Vašeg života ne koštaju mnogo i ne oduzimaju dosta vremena. Svi mogu da prate ove proste savete.

Pričajte o svojim osećanjima

Budite otvoreni i pričajte sa svojim prijateljima da biste ostali dobrog mentalnog zdravlja. Oni mogu da Vam pomognu da lakše prevaziđete probleme i da lakše prođete kroz krize. Razgovor sa prijateljima je važan deo uzimanja stvari u svoje ruke koje se tiču opšteg dobrostanja i onoga što možete da uradite za sebe da ostanete zdravi.

Jedite zdravo i dobro

Postoji jaka veza između toga šta jedemo i kako se osećamo. Na primer: kofein i šećer mogu da imaju instant efekat na naše raspoloženje, ali hrana ima i dugoročan efekat na naše mentalno zdravlje. Birajte pametno!

Negujte prijateljstva

Prijatelji i porodica mogu da Vam daju osećaj da ste uključeni i da neko brine o Vama. Oni mogu da Vam ponude i različita mišljenja i poglede na ono što Vam se dešava. Mogu da Vam pomognu i da budete aktivni, da budete na zemlji i da Vam pomognu u rešavanju nekih praktičnih problema

Napravite pauzu

Promena mesta boravka i svakodnevnice utiče povoljno na Vaše mentalno zdravlje. To može da se odnosi i na petominutnu pauzu od sređivanja kuće, polučasovnu pauzu za ručak na poslu ili vikend van grada. Dobro je znati da čak i petominutna pauza smanjuje nagomilani stres.

Prihvatite sebe onakvima kakvi jeste

Svi smo mi različiti. Neko ume da zasmejava druge, neko je dobar u matematici, neko zna da skuva fenomenalan ručak. Ne možemo i ne moramo sve da znamo da bi više cenili sebe, jer svako ima jednako pravo na srećan i ispunjen život.

Budite fizički aktivni

Stručnjaci smatraju da je redovno vežbanje neophodno za opšte, pa i mentalno zdravlje jer se tokom vežbanja oslobađaju supstance u mozgu koje čine da se osećate dobro. Redovno vežbanje pomaže da podignete samopouzdanje, pomaže Vam da se koncetrišete, spavate, da izgledate i da se osećate bolje.

Pažljivo sa alkoholom

Alkohol se često konzumira sa željom da nam promeni raspoloženje, neki ga piju da se izbore sa strahom od usamljenosti, ali efekat alkohola je kratkotrajan.

Poražite pomoć

Niko od nas nije superheroj. Sve nas povremeno savlada umor ili slomi neka situacija kada stvari krenu loše. Ako osećate da ne možete da se izborite sa svime što Vas tišti, potražite pomoć.

Bavite se onim u čemu ste dobri i što Vas čini srećnim

Šta je ono što volite da radite? Koje Vam aktivnosti prijaju, šta je ono što ste voleli ranije da radite? Ako se bavite stvarima koje volite i u kojima uživate, samopouzdanje će Vam biti veće i osećaćete se bolje.

Brinite o drugima

Pomaže Vam da budete u bliskom kontaktu sa osobama koje Vam znače.

Borba protiv zimske depresije
Komentari
Loading...