Saveti za zdravlje vaših stopala

Bol u stopalima ne dobija se preko noći. U velikoj meri su za nju odgovorne torture koje im nanosimo: moda — neudobne cipele, previsoke pete koje udvostručuju pritisak na tabane, prečvrste cipele koje iskrivljuju stopalo i izazivaju otoke i žuljeve, vezice koje se urezuju u osetljivo tkivo — a da i ne govorimo o neporoznim materijalima kao što su guma i plastika koji sprečavaju stopalu da “diše” i kupaju ga u znoju. Ako i vi tako mučite stopala, očekujte da će vam se osvetiti.

 

ste

Bolna stopala mogu vam prouzrokovati i druge patnje. Kada šepate da biste smanjili pritisak na jedan žulj, nanosite dodatni pritisak na kuk i koleno, a time i na neke delove leđa. To može biti rezultat bolova u leđima, glavoboljom i drugim tegobama. Visoke pete uzrokuju slične reakcije jer menjaju držanje i normalnu ravnotežu celog tela.

Većina nas ne može sebi dopustiti promenu posla samo da bi ugodila stopalima. Ali možemo probati preventivne ili korektivne mere tako da kupimo cipele koje nam bolje odgovaraju i da se brinemo kako da prijatno završimo radni dan.

Odaberite cipele za vaša stopala

Švajcarski lekar K. Sigg pregledao je 500 žena u dobi između 20 i 80 godina (Bulletin du Consommateur, avgust 1968.).

Samo njih DESET imalo je zdrava stopala, u poređenju s 40% od 200 muškaraca koje je takođe pregledao. Mnoge žene su se žalile na boli u zglobovima kuka i kolena, kao i u stopalima. Doktor Sigg smatra da su cipele odgovorne za te loše posledice, posebno cipele previsokih peta.

Kurje oči, žuljeve, tvrdu kožu i spuštena stopala mogu se pripisati prečvrstim cipelama ili visokim petama.

Stručnjaci tvrde da u svim slučajevima kada se nožni prsti nalaze stešnjeni u preuskim cipelama, nastaju kurje oči. Ti specijalisti tvrde da su dobro prilagođene cipele nužne da bi lečenje moglo dati trajne rezultate.

Problemi često počinju u detinjstvu jer stopala rastu brže . U jednoj zdravstvenoj kampanji među decom u Massachusettsu utvrđeno je da 75% dece nosi loše prilagođene cipele. U Engleskoj su slična istraživanja pokazala da 83% devojčica i 61% dečaka nosi prekratke cipele.

Gotovo sva deca starija od 10 godina imala su kurje oči i tvrdu kožu.

Roditelji, pazite na sledeće!

Roditelji često nisu svesni problema. Često ga nisu svesna ni sama deca. Kosti dečjih stopala tako su gipke da se lako prilagode premalenim cipelama. Čak i starija deca retko se žale na bol u stopalima, unatoč tome što su cipele često premalene.

Evo nekih pokazatelja koji mogu ukazivati na probleme: vaše dete ne propušta priliku da skine cipele i čarape, loše se drži ili češće pada od većine dece njegovog uzrasta, sklono je tome da sedne i prestane se igrati, kaže da ga bole noge. Kako god bilo, dobro je brižljivo pregledati stopala: pogledajte ima li kurjih očiju, žuljeva, proverite u kakvom su stanju cipele i čarape. Proverite nisu li premalene. Bilo bi pametno odvesti dete ortopedu. Zapravo, roditelji ne bi trebali čekati da se pojave takvi simptomi. Puno bi bolje bilo redovno i brižljivo nadzirati dečja stopala i povremeno voditi dete specijalisti.

Osnovna pravila koja daju specijalisti za zdravlje vaših stopala

 • Perite stopala svakodnevno i izbegavajte deterdžente-sapune.
 • Odaberite prirodan kiseo sapun i toplu vodu (ali ne vruću).
 • Dobro obrišite stopala, ali blago.
 • Ne dirajte kurje oči, žuljeve i tvrdu kožu.
 • Za suve delove upotrebite kakao-maslac ili maslinovo ulje.
 • Vežbajte stopala – hodajte.
 • Hodajte s izravnatim stopalima – nožni prsti okrenuti spolja ili prema unutra stvaraju loše držanje.
 • Prozračite stopala – hodajte bosi na čistim mestima i nosite otvorene sandale kada to vreme dopušta.
 • Neka vam cipele i čarape budu dobro prilagođene stopalima.

Koža se smatra idealnim materijalom za stopala. Dopušta stopalima da dišu i da se znoj isparava. Dobro se savija, a i dovoljno je čvrsta da podržava stopalo. Testovi su pokazali da su kožni potplati 4 puta otporniji na pucanje od svih ostalih potplata. Oni vas najbolje štite u slučaju da nagazite na staklo ili neki drugi oštar predmet. Kožni potplati apsorbuju i stalne udarce koji nastaju hodanjem po pločnicima, tvrdim podlogama,umesto da prenose te udarce na osetljiva stopala.

 • Kupujte cipele u trenutku kada ste celog dana bili na nogama, to jest onda kada su vam stopala najosetljivija.
 • Nove cipele treba razgazili tako da ih  nekoliko dana nosite nekoliko sati neprekidno.
 • Redovno pregledajte stopala ne biste li našli žuljeve, kurje oči, tvrdu kožu i slično.
 • Ako otkrijete ranicu ili čir na nozi ili stopalu, odmah potražite  pomoć lekara.
 • Brižljivo čistite nokte na nožnim prstima, ne služeći se metalnim predmetima.
 • Često proveravajte stanje gornjeg dela cipela, koji treba biti gladak.
 • Ne nosite čarape čija je elastika prečvrsta.
 • Nokte secite ravno, bez zaobljavanja uglova.
 • Dečje cipele zamenjujte većim brojem, čim to postane potrebno. Birajte čarape koje ostavljaju nekoliko milimetara praznog prostora na vrhu nožnog palca.

Vežba jača i daje tonus mišićima stopala.

Evo nekih vežbi: bosi stanite na ravan stolac. Ispravite noge i brzo savijajte i ispravljajte nožne prste između 30 i 60 sekundi. Potom kližite stopalima napred i natrag, koliko možete. Uvežbajte se tako da možete uzeti grančicu ili olovku među nožne prste (desetak puta) da biste im dali snagu i pokretljivost.

Komentari
Loading...