Saveti za pravilno vežbanje

Odlučili ste da je vreme za vežbanje i sada vas više ništa ne može sprečiti. To je dobar način razmišljanja jer je vežbanje zdravo i neophodno kako bi mogli imati kvalitetan život bez ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kod vežbanja je važno imati pravi pristup i poznavati osnove za pravilno vežbanje.

vežbanje

Kao i u svemu ostalom tako i kod vežbanja postoje smernice i pravila koje bi trebali slediti jer se ipak radi o vašem telu i što bržem postizanju odličnih rezultata. Poslušajte savete za pravilno vežbanje i pomozite svom telu da se bolje oseća.

Kod svake je aktivnosti važno unositi puno tečnosti. Neka vam voda uvek bude pri ruci, jer ona čini 60% našeg tela, a od velike je važnosti za organizam jer pomaže kod raznih procesa kao što je prenos kiseonika, eliminacija štetnih sastojaka, prenos hranjivih materija te regulisanje telesne temperature.

Poznato  kako telo sa povećanom aktivnošću i znojenjem gubi puno vode, a što kasnije može uzrokovati glavobolju i manjak koncentracije. Zato je važno da svaki put kada krenete na vežbanje sa sobom ponesete bočicu vode.
Nemojte čekati da postanete žedni jer je tada već kasno, pite vodu celo vreme dok vežbate. Nastojte piti vodu u malim količinama celi dan, a povećajte onda kada vam se telo počne znojiti.

Pre nego započnete sa vežbanjem važno je da se dobro istegnete, jer u suprotnom riskirate ozledu mišića. Koliko je važno istezanje pre vežbanja tako je važno i nakon treninga. Zahvaljujući vežbama istezanja kasnije nećete imati problema s upalom mišića.

Ne zaboravite nabaviti pravilnu obuću jer i ovako riskirate ozledu. Odlučite li se za aerobic nemojte doći na trening u patikama koje nisu predviđene za vežbanje. Ako niste sigurni pitajte u prodavnici koji model trebate kupiti. Vaša noga celo vreme mora biti učvršćena.

Dok vam trener objašnjava pažljivo slušajte i pazite, jer pogrešnim izvođenjem vežbi riskirate ozledu. Važno je pravilno vežbati, a tako ćete biti sigurni da ste sve dobro odradili, što će se kasnije primetiti.

Autor: S.Š.

Komentari
Loading...