Saveti za lečenje prehlade

Pandemija korona virusa naterala nas je da promenimo životne navike i da s mnogo više pažnje brinemo i o sebi i o drugima kada osetimo simptome koji ukazuju na to da smo prehlađeni.

Kijavica, zapušen nos ili nos koji “curi”, upala grla, bolovi u mišićima, glavobolja, pritisak u ušima, kao i privremeni gubitak čula mirisa, znaci su koji signaliziraju da bi trebalo da se izolujemo i pratimo stanje. Period inkubacije je uglavnom dva do tri dana, kada smo i najzarazniji po okolinu, a nedelju dana po prestanku simptoma rizik po okolinu prestaje.

Kako bi trebalo lečiti prehladu?

Narodni saveti u vidu “rakijice i belog luka” nisu dobrodošli, jer nisu naučno utemeljeni. Ono što je, pak, dokazano jeste da bi trebalo da prehlađene osobe pridržavaju četiri pravila.

Hidrirajte se

Da bi telo pravilno funkcionisalo, neophodno je da budemo hidrirani. Napici koji sadrže vitamin C se preporučuju, ali ne garantuju da će doći do promene simptoma. Ipak, limunada i čajevi sa vitaminom C sigurno neće škoditi.

Većina nas je od naših roditelja naučila da je čaj od šipka izvanredna stvar kad smo prehlađeni – ukusan je i pun vitamina C.

Odmarajte

Bez obzira na količinu obaveza koja vas čeka na poslu, u danima kad ste prehlađeni ostanite kod kuće. Boravak u domu ne znači u isto vreme i sedenje za kompjuterom i obavljanje radnih zadataka – upravo suprotno. Kad ste prehlađeni, trebalo bi da najveći deo dana provedete u ležećem položaju.

Ako ste navikli da vežbate, napravite pauzu i sačekajte da vam se organizam oporavi. Fizičko iscrpljivanje i prehlada ne idu “ruku pod ruku”. Organizmu je potrebna snaga da bi se izborio protiv neprijatelja. Teretana nigde neće pobeći, a kad se oporavite imaćete mnogo više energije da se posvetite fizičkim aktivnostima.

Ovo rešenje primenjivali su i naši roditelji koji su, opet, to naučili od svojih roditelja. Ipak neki starinski saveti mogu da budu od koristi.

Umirite bol u grlu

Ispiranje grla rastvorom vode i morske soli zaista može da pomogne. Ovo se ne preporučuje jedino deci, jer je njihova sluzokoža osetljivija nego kod odraslih.

Umesto grgoljenja vode sa morskom solju djetetu koje se prehladilo ponudite kašičicu meda koju će lagano otapati u ustima.

Cink

Ovaj mineral jedan je od glavnih čuvara imuniteta kada je reč o virusima koji izazivaju prehladu. Ali, i kod već prehlađenih cink može da pomogne u skraćivanju trajanja bolesti.

Konzumirajte tablete cinka u dozi koju vam je preporučio vaš lekar.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...