Saveti za lečenje endometrioze

Endometrioza je bolest gde sluznica koja oblaže unutrašnjost materice  razvija se na mestima na kojima ne bi smela postojati. Kod 40% slučajeva endometrioza uzrokuje neplodnost. Može se prepoznati po bolovima u donjem delu stomaka.

endome

Važno je da se obrati pažnja ukoliko se bolovi javljaju pred kraj menstruacije, posebno kod onih žena koje s tim pre nisu imale problema. Bolovi mogu biti prisutni i tokom polnih odnosa, a obično su povezani s određenim položajima. Ponekad se mogu javiti i nekoliko sati nakon odnosa.

Kod žena koje imaju endometriozu menstruacije su dugotrajne, obilne i iscrpljujuće, a koje ponekad mogu uzrokovati anemiju jer dolazi do velikog gubitka gvožđa. Intenzitet simptoma nikada ne zavisi od veličine lezije. Ponekad mala žarišta mogu biti bolna, dok se prošireni oblici endometrioze otkrivaju tokom pregleda.

Endometrioza se može lečiti uz pomoć lekova. Cilj lečenja je izazvati atrofiju ili smanjenje volumena te ako postoji mogućnost izazvati nestanak žarišta endometrioze. Postoje klasične estrogensko-gestagenske pilule koje mogu sprečiti ovulaciju i prisutnost gestagena svo vreme dok se uzima terapija te zaustaviti razvoj endometrije.

Kontracepcijske piluje su još jedna vrsta lekova sa gestagenima koje takođe sprečavaju ovulaciju te dovode do jače atrofije sluznice materice.

Pojedini lekovi poput LH-RH u potpunosti blokiraju proizvodnju hormona u jajnicima na vrednosti žlezde hipofize.

Oni sprečavaju da hormon koji izlučuje hipotalamus zauzme receptore u hipofizi koja ne prenosi upute jajnicima koji ne stvaraju hormone. Dolazi do stanja poznatijeg kao pseudomenopauza s istim rezultatima gde postoji mogućnost valova vrućine s drugačijim uzrokom.

Spomenuto lečenje se često nadopunjuje hirurškim zahvatom. Ako se leči samo uz pomoć lekova, može doći do privremenog poboljšanja. Hirurško lečenje se izvodi za vreme celioskopije kada se nastoji uništiti velik broj žarišta uz pomoć malih instrumenata.

Žarišta endometrioze sklona su pogoršanju jer su tokom menstrualnih cikulsa izloženi uticaju hormona. Dobro je što izostanak menstruacije tokom drugog stanja može poboljšati stanje po pitanju endometrioze.

Komentari
Loading...