Saveti za bolju probavu

Da biste svoju probavu doveli u red sledite ovih par važnih saveta.

Obzirom na to da doručak predstavlja prvi i najvažniji obrok u danu, njega nikako ne smete da preskočite!

Da biste sebi osigurali neophodnu količinu energije koja će vas držati dobar deo dana, potrebno je da vaš doručak bude jak i bogat vlaknima.

Vlakna sprečavaju zatvor i ubrzavaju rad creva, a neke od namirnica koje su bogate vlaknima su čia semenke, seme lana, bademi, žitarice, sočivo, leblebije, avokado, maline, jabuke, banane, grašak, cvekla, šargarepa i brokoli.

Manji obroci 

Kako biste doprineli ubrzanju metabolizma i poboljšali rad svog digestivnog sistema, preporuka je da u toku dana imate više manjih, ali hranljivih obroka. Idealna varijanta je ih bude između pet i šest (tri glavna obroka i dve užine).

Kako biste sebi olakšali ovaj zadatak, odredite sebi tačnu satnicu kada ćete imati dati obrok. Potrebno je samo da doručkujete pre devet sati, a ostatak rasporedite u toku dana onako kako najviše odgovara vama i vašem režimu. Između svakog obroka ostavite prostora za užinu koja će se sastojati od neke voćke.

Pravilno kombinujte hranu

Svakodnevno konzumiranje identične hrane će samo dodatno usporiti rad creva. Potrudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija i da iz svog jelovnika izbacite suvu hranu. Fokusirajte se na svežu hranu (voće i povrće u raznim bojama).

Osim toga, ne preporučuje se kombinovanje hrane koja je bogata ugljenim hidratima i proteinima životinjskog porekla u jednom obroku, kao ni konzumiranje slatkiša odmah nakon obimnog obroka.

Obratite pažnju na to šta jedete pre spavanja

Stručnjaci ne preporučuju da se bilo kakva hrana konzumira i do nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Ovo posebno važi za tešku hranu, od koje se želudac brzo umara. Pored toga, ovakav raspored će uticati i na kvalitet vašeg sna, koji će biti znatno bolji.

Pijte dovoljno tečnosti

Sama zdrava ishrana, bez obraćanja pažnje na tečnost koju pijete, neće biti od velike koristi. Ukoliko vam je cilj da ubrzate probavu, nemojte piti vodu pola sata pre obroka, kao i sat vremena posle njega. Ujutru obavezno na prazan želudac popijte čašu tople vode. Dokazano je da baš topla voda poboljšava rad digestivnog sistema.

Pored toga, bitna je i količina vode koju konzumirate dnevno. Preporučljivo je da to bude između 2l i 3l dnevno, jer ćete jedino tako uspešno hidrirati svoj organizam.

Posvetite se fizičkoj aktivnosti

Ukoliko imate priliku, dobar posao za poboljšanje probave će odraditi fizička aktivnost nakon obroka. Potrudite se da aktivnost bude što umerenija, kao što je recimo blaga šetnja.

Sve intenzivne aktivnosti (kao što su treninzi bilo kakve vrste) pomerite za nekoliko sati, jer mogu da dovedu do preusmeravanja energije neophodne za varenje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...