Saveti uz koje ćete smanjiti unos masti

Ukoliko želimo postići idealnu telesnu težinu i rešiti se suvišnih kilograma, nikako ne smemo iz ishrane izbaciti masti, nego samo smanjiti njihov unos.
masti

Donosimo vam 5 zdravih načina kako da to učinite.

– Hranu primremajte sami, jer ćete jedino na taj način moći kontrolisati unos i vrstu masti koje se nalaze u obroku. Izbegavajte gotovu hranu koja uvek sadrži više masnoća, kao i transmasnih kiselina, koje dokazano povećavaju nivo holesterola u našoj krvi.

– Umesto što pržite meso ili ribu pripremajte na ih roštilju. Na ovaj način izbjgavate potrebu za dodatnom masnoćom, za razliku od prženja tokom kojeg se dodaje znatna količina ulja.

– Prednost dajte ribi i piletini u odnosu na crveno meso, jer sadrže više belančevina, a u isto vreme znatno manje masti od crvenog mesa.

– Ukoliko ste ljubitelji sira pokušajte manje jesti tvrde sireve koji sadrže visoke količine zasićenih masti. To ne znači da ih izbacite iz ishrane, nego samo smanjite njihov unos.

– Kvalitetniji tiganji takođe će dobro doći u smanjenju unosa masti. Dobro zagrejan kavalitetan tiganj zahteva znatno manje ulja tokom pripreme hrane, koja se neće lepiti za njeno dno, i pored neznatne količine masnoće.

Komentari
Loading...