Saveti u borbi protiv malignih bolesti

Sa više od tri miliona novih obolelih i 1.7 miliona umrlih svake godine, maligne bolesti su glavni uzrok smrti u Europi, posle kardiovaskularnih bolesti. Globalno, više od 70 posto svih slučajeva umrlih od malignih bolesti pojavljuje se u zemljama sa niskim i srednjim životnim standardom, koje imaju vrlo malo ili uopšte nemaju sredstava za prevenciju, dijagnozu i lečenje malignih bolesti.

petrolej-1

Pročitajte neke dobrodošle savete koji vam mogu pomoći u borbi protiv malignih bolesti!

Emocionalni stres je neprijatelj zdravlja

Sve ono što prepoznajemo kao opasnost, povredu, gubitak, pretnju ili izazov u nama automatski izaziva jaku emociju, jak emocionalni doživljaj. Emocionalni stres izaziva jake fizičke i psihičke reakcije koje slabe naš imuni sistem. Treba težiti razvijanju realnih očekivanja o bolesti i donošenja kvalitetne odluke o lečenju. Ne treba biti pod pritiskom da se mora biti slepo pozitivan jer to povećava frustraciju. Osećaj optimizma ne treba isključivati tugu, ljutnju, žalost, bol. Ti osećaji će se pojaviti i potrebno ih je prepoznati i prihvatiti. Ne treba podcenjivati važnost optimizma u kvalitetu života. Prema istraživanjima, pacijenti koji su optimističniji imaju veću uspešnost lečenja.

Ishrana kod malignih bolesti

Jedna od najznačajnijih nuspojava savremenog i specifičnog onkološkog lečenja je mučnina praćena slabljenjem apetita, ali njen čest uzrok može biti i emocionalnog, odnosno psihičkog karaktera. U ovom slučaju preporučuje se da jedete polako, barem pet manjih obroka dnevno, između kojih je, zbog dehidracije, poželjno piti vodu ili nezaslađene biljne i voćne čajeve. Najbolje vreme obroka je upravo vreme najjačeg apetita, a to je, najčešće, ujutru. Tada osoba treba imati mogućnost izbora i dostupnost lepo servirane hrane. Poželjno je birati meku, pasiranu gotovo tečnu hranu, mlaka ili rashlađena jela.

Kod svih oralnih tegoba uzrokovanih terapijom potrebno je izbegavati lepljivu, žilavu i/ili suvu hranu te vruća, slana, kisela i prezačinjena jela koja iritiraju bolna područja. Ublažavanju neprijatnosti i bola pomaže i cuclanje osvežavajućih  mentol bombona kao i korišćenje žvakaćih guma. Isto tako, osim gutljaja rashlađenih napitaka (vode, čajeva, mlečnih shakeova i gustih voćnih sokova, citrusnih i gaziranih pića) obolelima prija otapanje smrvljenog leda, ledenih lizaljki i sladoleda u ustima. Na ovaj način podstiče se lučenje pljuvačke i smanjuje osećaj suvoće i neprijatnog ukusa u ustima.

I priroda je u borbi protiv raka

Prilikom korišćenja biljnih preparata od izuzetne je važnosti izabrati one koji su proverenog porekla i kvaliteta da bi se osigurala maksimalna briga.

Biljka Graviola podiže imunitet i jača organizam, što znatno pomaže u borbi s malignim bolestima. Novo istraživanje o gravioli dokazuje da graviola funkcioniše tako da menja metabolizam zloćudnih ćelija, što značajno usporava nastanak novih zloćudnih ćelija i razvoj bolesti. Graviola blagotvorno deluje na simptome bolesti i na posledice intenzivne terapije.

Đumbir je vrlo efikasan protiv mučnine i za vreme terapija. Klinički je ispitan, te se isto tako koristi protiv upala, protiv grčeva, za smanjenje bolova kod mišićnih i koštanih problema, poboljšava cirkulaciju te je delotvoran lek protiv migrene.

Cvet crnog sleza koristi se kao zaštita od zračenja, što je izrazito bitno obolelima od malignih bolesti. Koristi se u vidu obloga, koji se stavljaju na mesta tretirana zračenjem, jedan do dva puta dnevno. Može se koristiti zajedno s uljem od macerat nevena i eteričnim uljem lavande, nemačke kamilice i iauli cimeola.

Pasiflora pomaže prilikom smanjenja stresa i ublažavanja nesanice te je našla primenu kod nemira, nervoze i anksioznosti. Lekovitim se smatra zeleni (nadzemni) deo biljke, uključujući cvetove i listove.

Čaj od lista kupine i maline pomaže kod slučajeva dijareje te se koristi do prestanka trajanja simptoma.

List artičoke je neizostavno blagotvoran nakon prestanka terapije, za čišćenje i regenerisanje jetre nakon terapija. Koristi se u obliku SIPF, jer tako sadrži najviše lekovitih materija.

Komentari
Loading...