Saveti pre trudnoće

Mesec dana pre nego što planirate da zatrudnite, trebalo bi da počnete da vodite računa o tome da dobijete zdravu bebu. Kako?

trudnica

Unosite folnu kiselinu svakog dana

Folna kiselina je u stvari vitamin B9 koji ima važnu ulogu u stvaranju DNK. Takođe, folna kiselina je značajna i za proces stvaranja eritrocita iliti crvenih krvnih zrnaca te njen nedostatak u organizmu dovodi do anemije. Osim toga, folna kiselina snižava nivo homocisteina u krvi čiji povišen nivo u krvi može dovesti do začepljenja krvnih sudova. I na kraju, folna kiselina je bitna za razvoj nervne cevi novorođenčeta.

Folna kiselina se nalazi:

 • Listovi zelenog povrća: blitve i spanaća,
 • orasi,
 • kvasac,
 • pileća, svinjska, goveđa i jagnjeća jetra.

Preporučena dnevna doza folne kiseline

 • deca: 50-400 µg (mikrograma),
 • odrasli: 400 µg,
 • trudnice: 800 µg.

Prestanite sa pušenjem

Ako ste pušač, sada je trenutak da sa tom lošom navikom prekinete. Pušenje otežava da zatrudnite! Pušenje za vreme trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja, smanjene težine bebe i čak pobačaja. Ako je vaš partner pušač, zatražite od njega da prekine, jer ste kao pasivan pušač i dalje izloženi gore navedenim rizicima.

Izbegavajte alkohol

Najbolje je prekinuti sa konzumiranjem alkohola pre nego što krenete sa pokušajima da zatrudnite. U nekim slučajevima alkohol otežava da zatrudnite. Poznato je da konzumiranje alkohola za vreme trudnoće uvećava rizik od anomalija u razvitku ploda. Alkohol je veoma škodljiv vašoj bebi te ga zato izbegavajte za vreme trudnoće.

Smanjite unos kofeina

Ograničite sa na jednu šolju dnevno. Neki eksperti preporučuju da se ne uzima više od 200 mg (miligrama) kofeina dnevno u periodu pre i za vreme trudnoće.

Pravilno se hranite

Pre trudnoće, krenite sa pravilnom ishranom. Pozovite i vašeg partnera da vam se pridruži. Biće vam potrebno puno belančevina (proteina), gvožđa , kalcijuma i folne kiseline. Zato jedite više voća, povrća, koštičavog voća poput oraha i mlečne proizvode. Smanjite unos pržene hrane poput čipsa i ostalih grickalica.

Vežbajte

Neka vam vežbanje preraste u naviku. Vežbanje vam može olakšati trudnoću i sâm porođaj. Pokušajte da imate umerene vežbe od 30-ak minuta većinu dana. Šetnja, vožnja bicikla ili plivanje su sjajne vežbe.

Pazite na telesnu težinu

Ako ste baš mršavi, to vam može otežati da zatrudnite. Sa druge strane, ako ste previše gojazni, onda ste vi sâmi izloženi zdravstvenim rizicima poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. Umerene vežbe su najbolje za skidanje prekomerne kilaže i lakše podnošenje trudnoće.

Posetite ginekologa

Posetite vašeg ginekologa par meseci pre nego što planirate da zatrudnite.

Raspitajte se o:

 • vakcinama i testovima koje treba da obavite,
 •  pravilnoj ishrani i o unošenju potrebnih vitamina,
 • lekovima koje smete i ne smete unositi za vreme trudnoće,
 • kako da se nosite sa svim budućim promenama u vašem zdravstvenom stanju koje trudnoća donosi sa sobom.

Posetite vašeg stomatologa

Za zdravu trudnoću je bitno da su vam zubi i desni takođe zdravi. Zato posetite vašegstomatologa pre nego što zatrudnite.

Raspitajte se o trudničkom bolovanju i novčanim naknadama

Ako ste zaposleni, saznajte koliko vam traje trudničko bolovanje i kolika će vam biti plata za to vreme. Obavestite se da li postoje pogodnosti u okviru nekog državnog, socijalnog programa za trudnice.

Planirajte troškove za bebu

Napravite spisak troškova: hrana za bebu, pelene, odeća, krevetac, posete pedijatrima i sl. Kao što treba da posetite lekara pre trudnoće, tako treba da steknete i uvid u buduće troškove.

 

 

Komentari
Loading...