Generic filters
Exact matches only

Saveti o zdravom načinu ishrane

Unosom što više zdravih namirnica želimo naš imunitet da učinimo jačim, ali obično tako preteramo i napravimo disbalans, koji može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Jedno od zdravijeg povrća svakako su cvekla i šargarepa, ali nutricionisti upozoravaju da ne treba da ih unosite u velikim količinama.

Šargarepa je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena.

Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžanste boje kože.

Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog creva ili bola u želucu.

Nedovoljan unos

Treća namirnica ne spada u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje. Činjenica je da bez vode nema života, a nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i preterano konzumiranje ove tečnosti može da prouzrokuje zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...