Generic filters
Exact matches only

Saveti o dijetama opasni po zdravlje

Znate da ne smete verovati svemu što se piše. Pa ipak, jaja niste jeli mesecima, a pomfrit ne možete ni taknut bez osećaja krivice. Pogledajte najgore savete za dijetne režime kojima smo bombardovani jer oni mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

hui

Izvolite popis najvećih dijetnih zabluda kojima nas pogrešno poučavaju svi pozvani i nepozvani ‘stručnjaci’:

Masnoće vas debljaju

Zašto je to pogrešno verovanje? Pošto to zavisi od vrste masnoća koje konzumirate. Masnoće u čipsu i keksima mogu podići holesterol i povećati rizik od nekih bolesti. Ali dobre masnoće, koje sadrže bademi, avokado i losos, štite vaše srce i podržavaju sveukupno zdravlje.

Prestanite s međuobrocima

Male, ali češće porcije su odlične za suzbijanje gladi i kontrolu veličine porcija te vuku na zdraviji izbor. Pametni međuobroci kao što su orašasti plodovi, voće i jogurt vašu će energiju zadržavati na visokom nivou tokom dana. Naravno, šaka badema je dovoljna!

Kalorije su kalorije i trebali biste ih brojiti

Nisu sve kalorije iste. Važna je vrsta kalorija, vreme u kom ih uzimamo i njihova kvalitet. Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta hrane najbitnija komponenta u dijetama. Na primer, 50 kalorija iz jabuke izazvat će drugačiju unutrašnju reakciju nego 50 kalorija iz torte od sira. Kvalitetne kalorije i prazne kalorije poput onih iz pomfrita ne mogu se upoređivati.

Izbacite sve ugljenehidrate

Istina je da unošenje velikih količina rafiniranih ugljenihidrata, poput belog brašna i belog pirinča, može dovesti do gojaznosti te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.Ali  nema dokaza za to da cele žitarice, voće, povrće ili maunarke mogu negativno uticati na zdravlje ili težinu. Zato – više celih žitarica, minimalno procesuirane hrane, puno povrća i voća; tako ćete regulisati inzulinske procese i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Navalite na proteine

Da li je konzumiranje mnogo mesa rešenje? To svakako nije ključ zdravog mršavljenja. Kad vas stisne glad, mogli biste preterati s unosom masnoća, a ujedno biste telo lišili vlakana i drugih antioksidanata.

Odricanje od glutena samo da bi smršali

Nije dokazano da je baš gluten krivac za nakupljanje kilograma. Govorimo, naravno, o glutenu iz zdravih namirnica, jer gluten iz rafinisanog zrna odnosno belog brašna definitivno nije zdrav. Izbacivanje glutena bez konsultacije s lekarom može vas lišiti potrebnih nutrijenata – vitamina B12, magnezijuma, vlakana i gvožđa.

Vežbajući  gubite više kilograma

Mislite li da ćete zaista sagoreti više kalorija ako vežbate na prazan želudac? Nećete, ali zato ćete preskakanjem obroka pre seanse znojenja gubiti mišićnu masu, pokazala su istraživanja. A kad vežbate, ne posežite za sportskim napicima jer šećer će vam dati energije, ali veštački aditivi će vam samo naštetiti. Radije pojedite bananu, krušku ili mango, možda kockicu najcrnje čokolade.

Voće i povrće

Kad ubacite pet voćki u sokovnik, čini se to kao delotvoran način da se unese preporučena količina voća, ali to nije bez posledica – lišit ćete se vlakana. Ona se nalaze u pulpi, koži, semenkama i zdrava su. Mikser je bolje rešenje.

Komentari
Loading...