Generic filters
Exact matches only

Saveti kojima ćete ublažiti simptome ekcema

Ako patite od ekcema, onda znate koliko to može biti bolno. Ipak, male promene u životnim navikama mogu značajno pomoći. 

frr

Šta pogoršava simptome?

Mnoge stvari mogu pogoršati simptome ekcema, od raznih sapuna pa do prašine. Važno je da se upoznate sa svim što vam pogoršava simptome ekcema. Stručnjaci ističu da svi proizvodi s veštačkim mirisima pogoršavaju simptome. Koristite blage gelove za tuširanje i losione za telo. Simptome ekcema mogu pogoršati prašina, sredstva za čišćenje, neke namirnice, dlake ljubimaca i slično.

Hidrirajte kožu

Korištenje losiona za telo je jedan od najboljih načina da ublažite simptome ekcema. Važno je da losion bude na prirodnoj bazi. Koristite ga često, naročito nakon kupanja. Potražite proizvode koji ne sadrže aditive i hemikalije koje iritiraju kožu. Blagi proizvodi će pružiti najbolju zaštitu vašoj koži.

Regulišite sobnu temperaturu

Promene u temperaturi prostora u kom boravite često pogoršavaju simptome ekcema. Iako ne možete kontrolisati vremenske uslove, možete kontrolisati uslove u kući. Kada je toplo, koristite rashlađivače vazduha. Tokom hladnijih dana koristite ovlaživače vazduha koji će sprečiti dodatno isušivanje kože.

Nemojte se češati

Ekcem može biti toliko intenzivan da želite da se češete po celom telu. Češanje će ekcem učiniti još gorim, može oštetiti kožu i uzrokovati infekciju. Umesto češanja koristite hladne obloge, redovno hidrirajte kožu i zaštitite je od nepovoljnih spoljnih uslova.

Izbegavajte prekomerno znojenje

Za neke ljude, prekomerno znojenje može pogoršati simptome ekcema. Naravno da je fizička aktivnost važna, a kvalitetna fizička aktivnost normalno da će podstaći jače znojenje. U takvim situacijama se nakon ovakve aktivnosti što pre istuširajte.

Nosite odeću od prirodnih materijala

Odeća od prirodnih materijala je najbolja, naročito za osobe koje pate od ekcema. Izbegavajte sintetičke materijale, kao što je poliester. Novu odeću pre nošenja operite kako bi smanjili rizik od nastanka iritacija. Odaberite sredstvo za pranje koje je blago i bez mirisa. Takođe izbegavajte omekšivače tkanine.

Kontrolišite stres

Stres može značajno pogoršati simptome ekcema. S druge strane, svrab i iritacija kože sami po sebi uzrokuju stres, osećaj ljutnje i frustriranost. Kako biste prekinuli taj začarani krug, usvojite tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, joga ili meditacija.

Limunom protiv akni, ispucalih usana, ekcema…

 

 

Komentari
Loading...