Generic filters
Exact matches only

Saveti kojima ćete pripremiti vaše telo za zimu (VIDEO)

Pripremiti vaše telo za zimu:Poboljšajte krvnu sliku, rad srca i funkcionisanje celog organizma pre značajnijeg pada temperature.

U daljem tekstu sledi par saveta koji će vam pomoći da pripremite vaše telo za predstojeću zimu.

Inulin

Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde hrani bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

Magnezijum

Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića.

To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.
Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba, grčeva u mišićima, a može doći i do gubitka osećaja u rukama i nogama.

Kako da prepoznate manjak magnezijuma u organizmu?

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Gvožđe

Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela.

Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija.

Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

Nijacin je važna hrana za mozak.

On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija.

Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.
Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće – sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.

Tijamin

Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja).

Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

BONUS VIDEO:

Foto FreePik
Komentari
Loading...