Saveti koji pomažu kod upale sinusa

Usled često ponavljanih akutnih upala sinusa, koje nisu adekvatno lečene, može da se razvije i hronični sinusitis.

Akutni sinusitis je veoma čest, kod njega dolazi do blokiranja sinusa, koje može uzrokovati:

  • Hladnoća
  • Alergijski rinitis
  • Male izrasline u nosu – polipi u nosu
  • Devijacija nosnog septuma

Akutni sinusitis obično počinje simptomima kao što su curenje nosa i bol u licu.

Može započeti odjednom i trajati dve do četiri nedelje. Subakutna sinusna upala obično traje četiri do 12 nedelja.

Vitamin C za borbu protiv sinusnih infekcija

Vitamin C je bitan za pravilnu funkciju imunološkog sistema, jer on štiti vaše telo od dobijanja infekcija i pomaže telu da se bori protiv infekcije kada ona postoji.

Kao antioksidans, vitamin C takođe pomaže u zaštiti naših ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu pridoneti razvoju sinusnih infekcija.

Beli luk za borbu protiv sinusitisa

Beli luk ili češnjak je jedan od najboljih prirodnih antibiotika i efikasan lek za sinusnu infekciju – sinusitis.

Budući da prehlada često dovodi do sinusne infekcije – sinusitisa, beli luk ili češnjak je odličan način ne samo da se prirodno leči infekcija sinusa, već da je na prvom mestu sprečimo.

Za opštu promociju zdravlja odraslih, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevnu dozu od 2 do 5 grama svežeg češnjaka.

Češnjak sadrži alicin, supstancu koja je dobra u borbi protiv virusa, protiv bakterija i protiv gljivica. Dakle, bez obzira na sve infekcije koje se događaju u vašim nosnim šupljinama, češnjak će ih brzo ukloniti.

Echinacea za prirodno lečenje sinusitisa

Echinacea je biljka koja može pomoći vašem telu da se bori protiv virusa i bakterija. Stručni herbalisti često preporučuju ovu biljku za prirodno lečenje sinusitisa – sinusnih infekcija.

Naučna istraživanja pokazala su da echinacea sadrži aktivne materije koje su antivirusne i podstiču imunološki sistem, a takođe smanjuju bol i upalu. Najbolje je uzeti dodatak echinacea-a na prvi znak bolesti.

Jabukovo sirće odličan prirodni lek za sinusitis

Jabukovo sirće je još jedan izvanredan prirodni lek za sinusitis. Sadrži neka moćna antimikrobna svojstva, što znači da pomaže u ubijanju loših bakterija i destruktivnih mikroba koji možda vrebaju u vašim crevima i nosnim prolazima.

Istovremeno, to takođe podstiče i dopunjuje snabdevenost mnogo potrebnih dobrih bakterija u tim područjima.

Jabukovo sirće pomaže da razbijete zagušenu sluznicu i pruža izvrsno olakšanje od blokiranog zagušenog nosa, dok bogati sadržaj kalijuma pomaže da se nos osuši.

Svakako nabavite sirovi, nefiltrirani ACV.

Pomešajte 1-2 kašike ACV s 1 kašičicom Manuka meda u toploj, filtriranoj vodi i pijte ovu smesu tri puta dnevno dvadesetak minuta pre obroka.

Velika je stvar što je jabukovo sirće jeftino i njegova primena traje već vekovima. Kao i kod probiotika, od ovog momenta morate koristiti ACV svaki dan ako želite ne samo da lečite trenutnu sinusnu infekciju- sinusitis, već da i ubuduće sprečite nastanak dalje infekcije.

Ljuta paprika (kajen paprika) je moćan lek za sinusitis

Ova crvena ljuta paprika je snažan moćan lek za sinusnu infekciju – sinusitis. Veoma brzo pomaže u ublažavanju bola kod upale sinusa.

Zapravo, kajen paprika se smatra krajnjim prirodnim ublaživačem bola i reduktorom upale.

Velika stvar je da je jednako delotvorna kao i lekovi, kao npr. paracetamol, ali ne čini vam nikakvu štetu!

Kurkuma za smanjenje upale i simptoma sinusitisa

Kurkuma sadrži moćnu protivupalnu materiju nazvanu kurkumin. Kurkumin ne samo da brzo smanjuje upalu i simptome vašeg sinusitisa, nego takođe daje vašem imunološkom sistemu snažan i dobrodošao podsticaj.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...