Saveti koji će vam pomoći da steknete samopouzdanje

Pravo samopouzdanje se ne stiče preko noći.

Da biste shvatili da ste dobar čovek, vredan poštovanja i ljubavi, potrebna je odlučnost.

Prepoznajte svoje nesigurnosti

Šta vam govori onaj glas u podsvesti? Zbog čega se stidite sebe? Razlog može biti bilo koji – od akni, kajanja, pa do prijatelja u školi. Štagod da vas čini da se osećate bezvredno, postiđeno ili inferiorno, identifikujte, dajte mu ime i zapišite. To što je zapisano, možete pocepati i tako ćete po tim pitanjima početi da se osećate pozitivno.

Razgovorajte o svojim nesigurnostima sa prijateljima i voljenima

.Ne sakrivajte ih. Svaki dan se rešite po jedne, postepeno. Ne postoji brzo rešenje. Uđite u srž problema; fokusirajte se na njega i shvatite da svaki problem treba da rešite pre nego što nastavite dalje. A, to ne znači da treba da se otarasite svega zbog čega se osećate loše (često, to jednostavno nije moguće). Morate da naučite da prihvatite sebe, svoju prošlost, svoje okolnosti onakvim kakve jesu, a da o njima podrazumevano ne mislite loše.

Niko nije savršen

Čak i najsamopouzdaniji ljudi imaju svoje nesigurnosti. Svako u životu, u nekom trenutku, oseti da mu nešto nedostaje. To je realnost. Naučite da je život kao put pun neravnina.

Prepoznajte svoje uspehe

Svako je u nečemu dobar, pa otkrijte u čemu ste vi izuzetni, a zatim se fokusirajte na svoje talente. Dozvolite sebi da se njima ponosite. Pohvalite sebe za postignute uspehe. Inferiornost je stanje uma u kome ste vi sebe proglasili žrtvom. Ne dozvolite sebi da postanete žrtva. Izrazite se kroz umetnost, muziku, pisanje, itd.

Nađite nešto u čemu uživate. Svako je rođen sa nekim talentima i kvalitetima koje može razvijati i unapređivati. Ako vam je teško da navedete dve-tri stvari za koje imate dara, ili koje, jednostavno, volite da radite, razmislite onda o stvarima koji drugi rade, a koje biste vi voleli da radite i počnite da uzimate časove ili se učlanite u klub ljubitelja.

Kada sledite svoju strast, ne samo da će to imati terapeutsko dejstvo, već ćete se osećati i jedinstveno i ostvareno, a sve to će vam pomoći da steknete samopouzdanje. Uz to, dodavanjem raznovrsnih interesovanja u život poboljšaćete svoju sigurnost, ali i šanse da upoznate kompatibilne prijatelje.

Budite zahvalni na onome što imate

Vrlo često, u osnovi nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja nalazi se osećanje da nečega nemate dovoljno, bez obzira da li se radi o emotivnoj potvrdi, sreći, novcu, itd. Sa osećanjem nepotpunosti i nezadovoljstva možete se boriti tako što ćete prepoznati i ceniti ono što zaista imate. Nalaženje unutrašnjeg mira će učiniti čuda za vaše samopouzdanje.

Budite pozitivni, čak iako se tako ne osećate

Izbegavajte samosažaljenje, kao i sažaljenje i saosećanje drugih. Nikada ne dozvolite da se zbog drugih osećate inferiorno – to će se desiti samo ako vi to dozvolite. Ako nastavite da mrzite i omalovažavate sebe, drugi će to isto raditi i misliće da to rade s pravom.

Umesto toga, govorite pozitivno o sebi, svojoj budućnosti i svom napretku. Ne plašite se da svoje kvalitete i volju projektujete na druge, jer ćete time te ideje učvrstiti u svojoj glavi i podstaći ćete svoj razvoj u pozitivnom smeru.

Prihvatite komplimente ljubazno

Ne prevrćite očima i ne govorite „Da, kako da ne,” a nemojte ni da sležete ramenima. Prihvatite i pozitivno odgovorite („Hvala” i osmeh će biti dovoljni).

Gledajte u ogledalo i smejte se

Istraživanje pod nazivom „hipoteza facijalnog fidbeka” kaže da izraz na licu može, zapravo, da stimuliše mozak da registruje određene emocije. Tako ćete se gledajući u ogledalo sa osmehom na licu svaki dan osećati srećniji i, na duge staze, zadovoljniji sobom.

Glumite

Na isti način kao što ćete smejanjem učiniti da se osećate srećnim, glumeći samouverenost, možda ćete navesti sebe da u to stvarno i poverujete. Pretvarajte se da ste potpuno samouverena verzija vas; ispitajte svoja osećanja i vidite kako se osećate.

Držite se svojih principa

Ovo može biti teško, ali ako nemate nešto u šta možete da verujete, onda nemate ništa. Bez obzira na to šta vam se desilo u životu, uvek možete da tvrdite da imate pravo na činjenicu da ćete se od ovoga dana držati svojih principa koliko je to u vašoj moći.

Pomažite drugima

Kada znate da ste dobri prema ljudima oko sebe i da pozitivno utičete na njihove živote (čak iako to podrazumeva samo biti ljubazniji prema osobi koja vas ujutru poslužuje kafom), onda znate da ste vi pozitivna sila na svetu – što će vam povećati samopouzdanje.

Jednostavnim prepoznavanjem ko ste i kakvi ste iznutra pomoći će vam da takvi postanete i spolja. Vežbanje vam pomaže da povećate snagu i samopouzdanje, jača libido i ima mnoge druge pozitivne posledice.

Imajte uvek osmeh na licu pomoću koga ćete steći dosta samopouzdanja.
Podelite svoja znanja i iskustva sa drugima.

Dodatni saveti

  • Vežbajte i hranite se zdravo. Vežbanje povećava nivo endorfina i čini da se osećate srećnije i zdravije. Ovo je svakako lak i efikasan način da povećate svoje samopouzdanje.
  • Kada se osećate užasno nesigurni, napišite svoje pozitivne osobine i pročitajte ih.Ova povratna informacija će vam dati iznenađujuće rezultate.
  • Izbegavajte perfekcionizam- Perfekcionizam vas parališe i sprečava da ostvarite svoje ciljeve.
  • Ne opterećujte se svojim greškama i ne zadržavajte na lošim stranama
  • Ako ste zadovoljni sobom, onda ste samopouzdani
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...