Saveti kako zaustaviti povraćanje

Do mučnine, a zatim i povraćanje dolazi zbog nekoliko razloga. To može biti hrana koju ste pojeli, trudnoća ili viroza. Bez obzira koji je uzrok mučnini i povraćanju, važno je da što pre zaustavite napade koji iscrpljuju vaš organizam i zbog čega možete dehidrirati.

povv

Slede saveti kako možete zaustaviti povraćanje i što pre se rešiti ove tegobe. Kako bi mogli zaustaviti povraćanje morate znati zašto je do njega došlo. Da li je uzrok pokvarena hrana ili  virus kom ste bili izloženi?

Povraćanje uzrokovano virusom obično traje između 1 i 2 dana i nakon toga počinje oporavak. Važno je da u tom periodu ne jedete ništa što bi moglo dodatno iziritirati vaš želudac zbog čega bi opet mogli imati mučninu. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, a umesto toga se okrenite đumbiru i medu.

Med i đumbir zajedno stvaraju prirodni lek koji je odličan za zaustavljanje povraćanja pa tako i mučnine. Dok se u potpunosti ne oporavite promenite prehrambene navike i neko vreme izbegavajte namirnice životinjskog porekla.

Kako bi sprečili dehidraciju potrebno je da u organizam pored obične vode unosite i čajeve koji deluju blagotvorno na želudac. Iako je voda dobra lekari su mišljenja da bi ipak bilo bolje popiti čaj od mente ili kamilice.

Skuvajte čaj i pijte po gutljaj svakih nekoliko minuta ili ređe. To je teško jer je osoba nakon povraćanja žedna, ali naglo pijenje i unošenje većih količina u želudac može opet izazvati povraćanje.

Osim čaja koji vam mora biti zamena za sve ono što ste dosada pili barem dok se želudac ne smiri, promenite i prehrambene navike. Nećete pogrešiti ako budete jeli slani tost, štapiće te zaprženu supu. Beli pirinač je odličan kada vam se želudac smirio.

Osim namirnica životinjskog porekla izbegavajte voće i povrće te začinjenu hranu. Važno je da povraćanje prođe brzo kako bi se opet mogli vratiti svojim dosadašnjim aktivnostima.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...