Generic filters
Exact matches only

Saveti kako protiv uraslih noktiju

U početnoj fazi urastanja nokta, simptomi ne podrazumevaju infekciju i veliku upalu.

 

Kada nokat počne da probija tkivo, prvo što ćete osetiti je neprijatnost, blaga bol i crvenilo.

Ne radi se uvek o hroničnoj upali uraslog nokta, već se može raditi i o tek blažem obliku. Kako biste izbegli hroničnu upalu uraslog nokta, ističemo kako je važno uvek reagovati na crvenilo i otečenost područja oko nokta.

Javite se lekaru čim primetite prve promene ovog tipa, da ne bi došlo do bakterijske infekcije koja umnogome otežava intervenciju uklanjanja uraslog nokta. Ukoliko se urastao nokat ne leči na vreme, bakterijska infekcija se može proširiti i na kost, što umnogome otežava njegovo uklanjanje i zahteva ozbiljniju hiruršku intervenciju.

Vrlo često osobe iz straha ne reaguju na vreme. Kada nokat počne malo boleti krajnje je vreme za odlazak lekaru. Kako ne bi došlo do hronične upale te stvaranja tzv. divljeg mesa, nokat se na vreme mora skratiti, a kanali očistiti od nokta i natisnute kože.

Važno je ne dopustiti da nokat previše naraste i uzrokuje hroničnu upalu. Ako znamo da imamo genetsku predispoziciju za problem uraslog nokta, tada bismo savesno trebali voditi brigu o svojim stopalima.

Uzroci za urastanje nokta

  • Nepravilno sečenje nokatne ploče
  • Uzane cipele ili čarape koje vrše snažan pritisak na vrhove prstiju
  • Nepravilnost u obliku nokatne ploče, koja sa godinama dobija oštru zakrivljenost
  • Jako zadebljana nokatna ploča, genetski uslovljena ili izmenjena zbog gljivičnog oboljenja
  • Povreda nokta pritiskom pri kojoj se ivica nokatne ploče useče u okolno tkivo

Lečenje uraslog nokta

Urasli nokat ne bi trebalo da sređuje NIKADA pedikir. Urasli nokat i operacija uraslog nokta je hirurški problem i u većini slučajeva potrebno je hirurško lečenje.
Za problem uraslog nokta sa manjom granulacijom može da se načini samo resekcija i ablacija dela nokatna ploče koji je urastao sa obaveznom kiretažom nokatnog matriksa. Lasersko uklanjanje uraslog nokta je najbolji vid lečenja ove bolne promene, budući da se problem rešava posle samo jedne intervencije.

Prevencija

Prvenstveno, trudite se da ne nosite neudobnu obuću koja steže stopalo i vodite računa o higijeni, budući da su gljivične infekcije, takođe, uzročnici urastanja nokta u tkivo. Osim toga, neophodno je pravilno sečenje noktiju, tj. nokte uvek secite ravno. Zaobljene ivice na noktima umnogome povećavaju rizik od urastanja nokta.

Komentari
Loading...