Saveti kako da sprečite napade astme u proleće

Nakon duge i hladne zime većina ljudi se raduje toplijem vremenu i cvetanju biljaka. Ali, ako patite od astme ili alergija, proleće za vas znači učestalije probleme sa zdravljem i pogoršanje simptoma astme.

pro

Sezonske alergije, naročito prolećne, mogu uzrokovati nastanak upale u telu. To predstavlja dodatni problem astmatičarima. Polen je nošen vazduhom i može putovati kilometrima. Ako ne živite u šumovitom podneblju, to vam ne garantuje da nećete osetiti pogoršanje simptoma astme.

Najbolji način da sprečite pogoršanje simptoma astme za vreme proleća jest da ostanete u zatvorenom prostoru, što nikako nije praktično.

Donosimo vam nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste smanjili rizik od pogoršanja simptoma astme.

Izbegavajte aktivnosti na otvorenom u vreme kada je nivo polena najviša i budite upućeni u to kolika je nivo polena u svakom trenutku.

Nakon boravka na otvorenom istuširajte se i operite odeću. Polen se zadržava na vašem telu i odeći pa ga je vrlo lako uneti u svoj dom.

Redovno perite posteljinu i odeću i nemojte ih sušiti na otvorenom. Sušenje odeće i posteljine na otvorenom može uzrokovati zadržavanje polena na njima, što vam neće pomoći pri ublažavanju simptoma astme.

Zatvarajte prozore kuće i auta kada je nivo polena visoka i umesto otvaranja prozora koristite klima uređaj.

Većinu vežbe odradite u zatvorenom. Ako volite da vežbate na otvorenom, pre odlaska na otvoreno uzmite lekove za kontrolu simptoma astme. Uzimanje antihistaminika pre vežbanja vam može pomoći kod prevencije napada astme.

Ako ste iz nekog razloga prestali uzimati lekove za kontrolu simptoma astme, svakako ih počnite opet uzimati. To što se osećate bolje ne znači da u vašem telu nije prisutna upala koja narušava funkcionisanje svake telesne ćelije.

Lekovi protiv astme vam mogu pomoći u prevenciji alergijskih reakcija na polen. Veliki broj ljudi, koji pati od astme, istovremeno pati i od alergija, što narušava kvalitet života tokom proleća, pa i leta i jeseni.

Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom o preporučenoj dozi lekova za kontrolu alergija i astme. Postoje i prirodni načini da ublažite simptome astme, ali nemojte nikada započinjati sa alternativnim načinima lečenja bez prethodnog savetovanja sa lekarom ili farmaceutom. O lečenju alergija prirodnim putem pročitajte ovde .

Lekar će vas vrlo verovatno savetovati da počnete uzimati lekove i do 2 nedelje pre početka sezone alergija kako biste pripremili telo i smanjili rizik od nastanka intenzivnih simptoma.

Ako, bez obzira na sve preduzete mere, i dalje osećate poteškoće i ne možete kontrolisati simptome astme i alergija, možda imate oslabljen imuni sistem. Posavetujte se sa lekarom o tome kako možete ojačati svoj imunitet. Najčešće je dovoljno redovno vežbati, jesti adekvatnu količinu voća i povrća i dovoljno spavati.

Komentari
Loading...