Generic filters
Exact matches only

Saveti kako da se izborite sa prazničnim stresom

Da li vam vreme pred Novu godinu i Božić donosi stres?

 

Stručnjaci kažu da pretpraznični stres ne mora da bude negativan, jer služi pripremi za lepo provođenje samih praznika.

Američka psihološka asocijacija napravila je Praznični centar za oslobađanje od stresa, a u okviru ovog projekta i na osnovu iskustava, identifikovali su četiri glavna okidača stresa tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Dugovi i novac

Pritisak oko kupovine poklona, eventualnih putovanja i zabava, stavlja dodatni stres na vas, a pored organizacije, praznici su veliki “udar i po džep”. Napravite finansijski plan ranije, pratite koliko trošite i unapred isplanirajte koliko ćete potrošiti. Tako ćete izbeći da budete preplavljeni troškovima.

Porodična godišnja prepirka

Ovaj faktor je ključan za dodatni stres tokom praznika, pokazala su istraživanja. Okupljanje porodice, uz brojne blagodeti, izaziva veliki stres, a pitanja poput udaje, ženidbe i dece izazivaju nervozu i promenu raspoloženja.

Realistična očekivanja

Svakom se desi da bude preplavljen prazničnom euforijom, ali neispunjena očekivanja mogu uzrokovati depresiju. Stoga uvek budite realni po pitanju svakog segmenta u životu, pa tako i za vreme praznika.

Kupovina poklona

Izbor idealnog poklona za sve drage ljude u vašem životu i te kako može biti okidač stresa. Umesto nerviranja oko toga, na vreme počnite indirektno da se raspitujete šta bi ko želeo da dobije na poklon. Tako ćete umanjiti stres pred kupovinu novogodišnjih poklona.

Naravno, i ovde je veoma važna i organizacija i nemojte u šoping da idete u poslednjem trenutku.

Kako da zadovoljno provedete praznične dane?

Ne postoje, naravno, univerzalni recepti za prijatno provođenje vremena i dobro raspoloženje u pretpraznične dane. Evo ipak nekoliko saveta, koji će vam možda omogućiti da ih provedete što lepše:

  • Stres pred praznike (kupovina, kuvanje, spremanje kuće itd.) je dobar i doprinosi većem radovanju prazniku. Ne morate da naspremate „gomile“ hrane i da imate 10 vrsta kolača. Bolje je da „višak“ slobodnog vremena posvetite zajedničkim akcijama čitave porodice (šetnji po prirodi, poseti bioskopu, igranju društvenih igara i sl.)
  • Ne treba po svaku cenu očekivati i želeti čuda i nezaboravne doživljaje tokom praznika. Praznik je praznik, a mi smo i dalje oni isti, koji su lično „zaduženi“ za sopstvenu sreću i zadovoljstvo.
  • Za praznik kuća ne mora besprekorno da blista, mnogo je važnije da što više vremena provedete s partnerom, decom i eventualno roditeljima, jer vam svakodnevnica to ne dozvoljava prečesto. Zajedničko kuvanje ili ukrašavanje stana je najsigurniji put ka osećanju zadovoljstva kod svih ukućana.
  • Pokloni su lepi i većina ljudi im se iskreno raduje, ali je dragocenija razmena lepih i nežnih osećanja sa ukućanima. Nije važno ispuniti svačiju želju, već se zajedno osećati dobro i opušteno.
  • Posebno je važno da svesno odvojite vreme i za sebe i svoje lično zadovoljstvo, dakle da ne mislite samo na to da drugima udovoljite i da njima bude lepo. Kuvano vino, i dobar film ili knjiga, poseta termi ili sauni…. Sve to može da doprinese vašem dobrom raspoloženju i odmoru, čak i ako imate samo dan-dva na raspolaganju. I ne zaboravite: Vi ste bar jednako važni kao i svi ostali članovi porodice!

Želimo vam da što lepše provedete sve dolazeće praznike!

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...