Saveti kako da sačuvate svoje zube

Zdravi zubi ogledalo su zdravlja.

 

Odavno je dokazano da postoji veza između zdravlja zuba i bolesti kao što su šećerna bolest ili bolesti disajnih puteva. Najsvežija istraživanja pokazuju da su moguće i veze između oralnog zdravlja i srčanih oboljenja, kao i prevremenih porođaja i rađanja dece nedovoljne težine.

U „najboljem“ slučaju oboljenja usta i zuba dovode do bola, gubitka zuba i zadaha iz usta. Problemi sa zubima i desnima utiču na izgled, komunikaciju i samopouzdanje.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se lako održavaju, brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija. Kako bi se sprečilo oštećenje gleđi, zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro ležati u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog ili okruglog oblika. Nakon upotrebe, četkicu za zube treba temeljno oprati i osušiti. Četkicom treba što temeljitije, u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najpre obuhvatiti spoljnu, zatim unutrašnju površinu.

Zube treba prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Zube ne bismo smeli da peremo neposredno posle jela. Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Ukoliko nemate četkicu za zube pri ruci najbolje je da se posle nečeg slatkog pojede neka od namirnica koja prirodno čisti zube, na primer jabuka ili šargarepa.

Za preventivu bitne su i redovne posete stomatologu, gde se najmanje jednom godišnje uklanja ultrazvukom zubni kamenac i vrše redovne kontrole.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...