Saveti kako da prostatu sačuvate zdravom

Okretanje zdravom načinu života i uvođenje zdravih namirnica put je koji bi svaki muškarac morao odabrati.

Nastojte obogatiti ishranu zdravim namirnicama.

To je povrće, kelj, karfiol, brokuli, kupus. Svi oni predstavljaju bogat izvor antikarcinogenih sumpornih materija.

Pored povrća koje obiluje vlaknima od velike je važnosti u ishranu uvrstiti i bobičasto voće jer obiluju antioksidantima koji štite od promena na prostati izazvanih slobodnim radikalima.

Usmerite se prema ribi i pokušajte je jesti barem 2 puta nedeljno, jer se smatra najboljim izvorom omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da štite od karcinoma prostate.

Obogatite svoje životne navike cinkom.

Ako niste znali cink deluje na smanjenje akumulacije metabolita muškog hormona testosterona za koji je poznato da pridonosi nastanku karcinoma prostate. Zanimljivo je kako uvećane ćelije prostate sadrže manje cinka nego što je to uobičajeno.

Pokušajte unositi namirnice bogate selenom iz prirodnih izvora kao što su riba i plodovi mora, žitarice, gljive, orašasti plodovi, brokuli jer deluje kao snažan antioksidant zbog čega jača imuni sistem. Obogatite ishranu sojom i proizvodima od soje.

Pored zdravih namirnica posebno je važno voditi aktivan život i vežbati što je više moguće. Ako vas zanima raspitajte se kod doktora o vežbama namenjenima isključivo za prostatu. Pokušajte barem jednom nedeljno napraviti toplu kupku ili odite u saunu. Na dan pijte do 2 litre vode. Voda je važan faktor u detoksikaciji organizma.

Beli luk je još jedna namirnica koja pomaže. Bogat je eteričnim uljima koji sadrže sumpor, vitamine A, B1 i B2 te C vitamin.

ŠTA JE PROSTATA, GDE SE ONA NALAZI I KOJA JE NJENA ULOGA?

Prostata (kestenjača) je mišićno-žlezdani organ, smešten u maloj karlici ispod dna mokraćne bešike, i ispred završnog dela debelog creva koje se zove rektum. Njena veličina i oblik podsećaju na kesten. Rast i razvoj prostate su pod stalnom kontrolom hormona, pre svega testosterona.

Kroz prostatu prolazi mokraćna cev, i dva briznika odnosno završni delovi izvodnih semenih kanala. Prostata je mesto gde se ukrštaju mokraćni putevi i putevi kojima odlazi sperma. Zajedno sa semenim kesicama učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida, stvara povoljnu kiselost i u sebi sadrži brojne nutritivne i energetske materije važne za život i kretanje spermatozoida. Pored toga, prostatični sekret predstavlja prirodni mehanizam borbe protiv infekcije.

Drugima se dopalo i ovo:

Foto Pexels
Komentari
Loading...