Generic filters
Exact matches only

Saveti kako da izlečite migrenu

Umesto da čekate da se izmisli lek koji će rešiti vaš problem, pokušajte sa menjanjem svog načina života i ishrane kako biste uticali na to da ih bude sve manje i da budu manje bolne.

hh

Izbegavajte „okidače“

Pokušajte sa pisanjem dnevnika nekoliko nedelja da biste videli da li postoji obrazac. Obično navike poput pušenja (nikotin sužava krvne sudove u mozgu), napornih i čestih vežbi, stresa, promena u ritmu spavanja, bolova u glavi i vratu i problemi sa zubima mogu biti uzrok migrena.

Pratite nivo šećera u krvi

Nizak nivo šećera u krvi ili njegov nagli pad mogu biti uzrok migrene. Glukoza se ispušta u krvotok i time raste krvni pritisak. Jedite svaka 4 sata i nikako nemojte preko noći biti 12 sati bez hrane. Birajte hranu sa niskim glikoznim indeksom, voće i povrće, nemasne jogurte i sireve. Izbegavajte hranu poput belog hleba, testenina, slatkih pića i slatkiša jer imaju izuzetno visok glukozni indeks.

Vodite računa o unosu kofeina

Previše kofeina može suziti krvne sudove oko mozga toliko da pokrenu migrenu. Više od 300mg kofeina dnevno (3 šolje mlevene kafe ili 5 šolja instant kafe) vrlo lako može izazvati problem. Pokušajte da smanjite ili probajte kafu bez kofeina. Čokolada takođe sadrži dosta kofeina.

Čuvajte se dodataka ishrani

Veliki broj osoba koje pate od migrena se žale i na preveliku osetljivost na dodatke ishrani kao što su monosodijum glutamat (ima ga u sušenom paradajzu, parmezanu i konzervisanom mesu), aspartam (nalazi se u veštačkim zaslađivačima), tartrazin (žuta boja kojom se boje gazirani napici i marcipan), sulfiti (ima ga u vinu) i sodijum benzoat (ima ga u margarinu, sokovima, slatkišima i račićima).

Žvaćite đumbir

Sirov koren đumbira može olakšati mučnine i probleme sa varenjem koji mogu biti pokretač migrena. On blokira prostaglandine, supstance koje dovode do upale krvnih sudova u mozgu, takođe pokretača migrena.

Povećajte nivo serotonina

Niski nivoi serotonina su česta pojava kod osoba koje pate od migrena. Jedite visokoproteinsku hranu kao što je piletina, ćuretina, jaja, mlečne proizvode, banane, pasulj, semenje, urme, ovas, žitarice i pirinač kako biste podigli njegov nivo.

Pijte vodu

Dehidratacija je najpoznatiji „okidač“ migrene. Tkiva koja se nalaze oko mozga su uglavnom satkana od vode, kada se ona izgubi, opuštaju se, nastaje iritacija i bol. Između 1 i 2 litre vode dnevno bi trebalo da vam umanji količinu bola pri napadau migrene ali i da ih učini sve ređim.

Uzmite dodatke

„5HTP“, dodatak koji se koristi za podizanje nivoa serotonina pomaže kod telesne slabosti na napade migrena. Koenzim Q10 i „butterbur“, sastojak biljke repuh, takođe spečavaju migrene.

Jedite hranu bogatu magnzijumom

Premalo magnezijuma umanjuje dotok krvi do mozga i dovodi do niskog nivoa šećera u krvi, a oba stanja su povezana sa migrenama. Sveže zeleno lisnato povrće, krompir pire, lešnici, semenke, žitarice, pasulj, grašak, paradajz, ovas i kvasac sadrže dosta magnezijuma.

Probajte jogu

Joga donosi mir, otklanja stres i pomaže kod bolova i tegoba, a određeni položaji u jogi uklanjaju napetost u vratu u ramenima.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...