Saveti kako da izbegnete nuspojave posle upotrebe antibiotika

Uzimanjem antibiotika može doći do narušavanja ravnoteže u crevnoj flori, a taj problem možete rešiti pravilnom ishranom.

ant

U crevima u proseku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija. Tada može doći do kandidijaze, alergija, sindroma hroničnog umora, pojave ekcema… Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crevima.

Nudimo vam par saveta kako da obnovite ravnotežu crevne flore nakon terapije antibioticima.

Najpre je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam ishrana biti bogata prebioticima, nesvarljivim vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.

Izbegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.
Zdravom sistemu za varenje su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one regulišu pH ravnotežu u crevnoj flori i bore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporučuje da jedete  jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu…

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...