Šarlah- kako ga prepoznati

Šarlah je zarazna bolest koja se javlja pre svega kod dece uzrasta između četiri i dvanaest godina.

sarll

Uzrokuje ga bakterija streptokok skupine A, a karakterističan je osip, bol u grlu i temperatura. Danas nije toliko uobičajena i manje je opasna nego što je bila nekad. Potpuni oporavak je uobičajen. Kod lečenja ove bolesti bitno je popiti turu antibiotika do kraja kako bi se izbegle naknadne komplikacije.

Šarlah nastaje usled infekcije grla uzrokovane bakterijom streptokokom. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokoka takođe proizvodi toksine koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah dobio ime. Period inkubacije je kratak i traje od jednog do tri dana.

Kako prepoznati šarlah?

Znakovi i simptomi šarlaha uključuju:

◦ Crveni osip – osip izgleda kao opekotina od sunca. Obično počinje na licu ili vratu, a širi se na trup, ruke i noge.
◦ Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili kolena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
◦ Isprano lice – lice može postati isprano s bledim prstenom oko usta
◦ Jagodast jezik – jezik obično izgleda crveno i neravno, a rano u bolesti je često prekriven belim premazom

Ostali uobičajeni simptomi mogu biti glavobolja, povraćanje, manjak apetita i uopšteno loše stanje. Bol u grlu obično traje par dana nakon čega popušta. Osip traje otprilike šest dana, a kako prolazi tako se koža počinje ljuštiti. Neki ljudi nisu toliko osetljivi na toksine pa se može pojaviti blaži oblik šarlaha. Posebni testovi ne postoje, a lekar vam može uzeti bris grla i napraviti pregled krvi.

Kako se leči šarlah?

Terapija se temelji na antibioticima i to prvenstveno na penicilinu, a ako je pacijent na njega alergičan tada se u terapiju uključuju neki drugi antibiotici. Jedan dan nakon početka terapije bolesnik više nije zarazan, a bolest se dosta lako i efikasno leči i retko se javljaju bilo kakve komplikacije. Pacijentima se preporučuje mirovanje, uravnotežena ishrana i dovoljno tečnosti.

Uz adekvatno lečenje obolelih nužno je i sprovođenje drugih mera za sprečavanje širenja šarlaha. To se prvenstveno odnosi na sprovođenje higijenskih mera (pranje ruku, posebno nakon kijanja, kašljanja ili brisanja nosa) te adekvatno čišćenje svih predmeta s kojima su obolele osobe dolazile u kontakt.

Komentari
Loading...