Sapun nije bauk: Zašto je važno da pravilno pereš penis?

“Ukoliko nisi znao, penis bi trebalo da pereš svakoga dana, pogotovo kada vežbaš, masturbiraš ili si se jednostavno oznojio ispod pojasa”, tvrdi urolog Darius Paduh sa Kornel medicinskog centra za BuzzFeed.

434498_sapun-kupanje-foto-ap_f

Beta/AP

Ne plaši se sapuna, ali i ne preteruj
To je zato što tvoje međunožje predstavlja tamno i vlažno područje idealno za razmnožavanje bakterija i širenje neprijatnih mirisa, baš poput pazuha.

A s obzirom da je tvoj penis jako blizu tih bakterija, sasvim sigurno želiš da on bude čist. Zato, svakog dana koristi toplu vodu kako bi oprao penis, prepone i testise.
Hajde sada da pričamo o sapunu
Ukoliko primetiš da “dole“ i ne miriše baš sjajno ili jednostavno moraš da se osvežiš nakon treninga ili seksa, nasapunjaj to područje. Samo gledaj da u rukama napraviš sapunicu kojom ćeš oprati penis umesto da direktno koristite sapun.

Ali ne preteruj: Tvoja koža je na tom području jako delikatna i preteranim pranjem sa uobičajenim sapunom može dovesti do iritacija.

Većina kupki može dovesti do iritacije penisa zato što poseduju brojne hemikalije, zato je najbolje da koristiš hidrirajući sapun sa što manje sastojaka.

A ako se ne tuširaš svaki dan, a sa time se slaže i nauka, ipak bi trebalo da “osvežiš“ svoju muškost na dnevnom nivou, barem koristeći vlažne maramice.

Uvek peri penis pre, ali i posle seksa
Čišćenje pre seksa je važno, ali pranje nakon je još važnije jer može da ti pomogne da izbegneš infekciju. Želiš da se postaraš da si oprao sve telesne tečnosti, i tvoje i partnerove, s obzirom da bakterije mogu da se razmnožavaju brže kada se one osuše na koži.

Naravno, to ne znači da moraš odmah da iskočiš iz kreveta i zaputiš se ka tušu, možeš da sačekaš 10 – 15 minuta.

Pranje penisa odmah nakon seksa može da smanji i rizik od dobijanja HIV-a i drugih polno prenosivih bolesti.

Cilje je da se postaraš da se pereš redovno, ali ne previše. Preterano pranje može oštetiti zaštitnu barijeru na koži i tako olakšati bakterijama, virusima i polno prenosivim bolestima da dospeju u organizam

vestionline

Komentari
Loading...