Samo šoljica ovog čaja snižava holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti

Popularni čaj Earl Grey sadrži ekstrakte voća koji se nazivaju bergamot, a upravo za taj sastojak naučnici veruju da je ‘super hrana’ za srce.

Bergamot, ekstrakt agruma, Earl Greyu daje prepoznatljiv ukus, a naučnici smatraju kako bergamot može biti jednako učinkovit kao i statini, kontroverzni čudotvorni lekovi koji se koriste za kontrolu holesterola, ali takođe mogu imati i različite nuspojave.

Bergamot je mediteransko citrusno voće koje Earl Greyu daje specifičan ukus i miris zbog kojih je ovaj čaj postao posebno popularan među srednjom i višom klasom.

Nova istraživanja sada ipak pokazuju kako Earl Grey sadrži enzime poznate kao HMGF (hidroksi metil glutarilnom flavononi) koji, navodno, leče bolesti srca jednako učinkovito kao i statini.

Naučnici s italijanskog Univerziteta Calabria koristili su koncentracije HMGF na proteine koji uzrokuju bolesti srca i ‘loš’ holesterol. Zatim su uporedili te učinke s učincima statina koji se koriste za lečenje istih proteina, te su otkrili kako ekstrakt bergomota s HMGF-om deluje jednako učinkovito.

Bergomota s HMGF-om ne samo ne samo da je smanjio vrednosti LDL-a, tzv. ‘lošeg’ holesterola koji dovodi do bolesti srca, već je povećao i vrednosti HDL-a, kojega lekari nazivaju ‘dobrim’ holesterolom.

Citrusno voće odavno je deo čuvene mediteranske ishrane, koja je hvaljena kao jedan od najboljih načina izbegavanja bolesti srca, koje ipak predstavljaju najčešći uzrok smrti u zapadnom svetu.

Bergamot se ipak odavno koristi u tradicionalnim ‘narodnim’ lekovima na Mediteranu, i to ne samo kao zaštita za srce, već i za lečenje rana, upala te kao antiseptik.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...