Salmonella-simptomi i lečenje

Bakterije roda Salmonella predstavljaju tipične patogene crevne bakterije.

re

Postoji više podela Salmonella – na osnovu kliničkog značaja, biohemijskih osobina, antigene građe i dr. Najjednostavnija je savremena klasifikacija na 3 osnovne vrste: S.typhi, S.choleraesuis i S.enteritidis.

Prenošenje

Prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice, pri čemu životinje imaju klinički manifestni oblik bolesti ili su kliconoše. Pored životinja značajni izvor su i ljudi oboleli ili kliconoše. Za S. typhi i S.paratyphi je jedino čovek izvor zaraze. Osnovni put prenošenja infekcije je alimentaran ( meso, mesni produkti, jaja, mleko, mlečni proizvodi, riba). Mehanizam širenja infekcije je fekalno – oralni.

U zavisnosti od vrste bakterije, bolesti se mogu svrstati u 3 osnovne grupe:
enterične (tifoidne) groznice – izazivači su S. typhi i S.paratyphi. Trbušni tifus je najteže oboljenje od svih salmoneloza (posebno obrađen).
septikemije sa fokalnim infekcijama (osteomijelitis, meningitis, pneumonija, apscesi pojedinih organa) – najčešći izazivač je S. choleraesuis, ređe se izoluju i druge vrste salmonela. Posle oralne infekcije, bakterije odmah prodiru u krv i pojedine organe, gde izazivaju žarišne infekcije.
enterokolitisi (salmoneloze u užem smislu reči, toksiinfekcije) – najučestaliji oblik. Obično su uzrokovani S.enteritidis i S.typhimurium. Bolest se karakteriše simptomima od strane intestinalnog trakta, a bacili ne prodiru u krv.
Mikrobiološkim isipitivanjem otkriva se uzročnik u hemokulturi, stolici, mokraći. Znatno ređe se salmonele mogu izolovati iz žuči, likvora, kostne srži. Za serološku dijagnozu se koristi Widal – ova reakcija aglutinacije.

Lečenje

Smatra se da je terapiju antibioticima potrebno sprovoditi samo kod sistemskih salmoneloza (enterične groznica i septikemija), dok je za lečenje enterokolitisa dovoljna samo simptomatska terapija (nadoknada tečnosti i elektrolita). Od antibiotika najviše se koriste ampicilin, hloramfenikol i trimetoprim – sulfometoksazol.

Srodni članci:

Komentari
Loading...