Sačuvajte zdravlje srca i krvnih sudova uz ove savete

Očuvanje srca i krvnih sudova je preduslov kvalitetnog života.

Predstavljamo vam načine kako da sačuvate srce i krvne sudove, a samim tim i sve organe, sisteme organa, zdravlje.

Cilj je da predstavimo hranu koja može biti dostupna svakom, koja je potrebna svakom, jer jedino kao zdrava jedinka, čovek može iskoristiti svoj puni potencijal u svim oblastima života.

Ovo je spisak namirnica koje su dobre za vaše srce i krvne sudove.

Jogurt sa niskim procentom masnoće

Mlečni produkti, kao što je i jogurt, pokazali su blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Oni su bogati kalijumom, elementom za koji je poznato da ima dejstvo na snižavanje krvnog pritiska.

Ali zašto sa niskim procentom masti?

Zato što je takav jogurt siromašan zasićenim mastima koje mogu da utiču na povišenje lošeg holesterola (LDL), koji može da naudi zdravlju vašeg srca i krvnih sudova.

Kao alternativa jogurtu, koji je poželjno konzumirati zbog visoke koncetracije kalijuma, možemo uzimati i druge namirnice koje su bogate ovim elementom, a to su: banane, pomorandže i krompir.

Paradajz

Paradajz je voće koje ima veliki broj povoljnih efekata na srce i krvne sudove. Najvažniji od njih je obilje likopenom, koji je antioksidans, i kao takav, znatno snižava mogućnost da dođe do srčanog udara.

Neke studije su pokazale, da kod osoba kod kojih je likopen bio u visokoj koncentraciji u telesnoj masti čoveka, čak upola smanjuju rizik od dobijanja srčanog udara u odnosu na one kod kojih je koncetracija bila najniža.

Koncetracija likopena u telesnim mastima čoveka je pokazatelj koliko osoba kroz hranu unosi ovaj tako važan antioksidans.

Takođe, treba napomenuti da i prerađeni paradajz, u vidu soseva ili pasti je još bogatiji likopenom, te nije pogrešno koristiti ni takve proizvode.

Beta-karoten pospešuje apsorpciju likopena, odnosno pored njega likopen se još više iskorišćava iz hrane, ali srećna okolnost je to što je i sam paradajz bogat beta-karotenom.

Mahunasto povrće

Mahunarke, kao što su na primer pasulj i sočivo su, veoma bogate rastvorljivim vlaknima, koje imaju jak uticaj na smanjenje lošeg holesterola (LDL), koji je jako nepovoljan za vaš cirkulatorni sistem.

Preporučuje se da sami pripremate vaše mahunasto povrće, jer ono konzervirano prebogato solju, koja ima efekat na povišenje krvnog pritiska.

Postoji i druga vrsta namirnica koja je bogata rastvorljivim vlaknima kao što su: jagode, jabuke, kruške i tako dalje.

Losos 

Losos je okeanska riba, koja je odličan izbor za ovaj naš spisak namirnica, jer je veoma bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju svoje antikoagulantno dejstvo, odnosno smanjuju mogućnost za zgrušavanje krvi, i na taj način pomažu cirkulaciju krvi kroz krvne sudove.

Takođe, omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju nivoa triglicerida u krvi, masti koja potpomaže oboljenja srca i krvnih sudova.

Ostale alternativne opcije, koje imaju ovakvo dejstvo su: tunjevina, pastrmka, sardina, skuša.

Šargarepa

Šargarepa je namirnica bogata karotenoidima, i kao takva jedna je od namirnica sa najvećim kardioprotektivnim uticajem.

Preporučuje se čak i uzimanje šargarepe zajedno sa maslinovim uljem, jer maslinovo ulje povećava iskorišćavanje beta-karotena iz šargarepe.

Takođe, spremanje ove namirnice na pari povećava bioraspoloživost beta-karotena, pa je i takav način spremanja preporučljiv.

Osim što je beta-karoten iz šargarepe dobar za zdravlje vašeg srca, njegova uloga se ne završava tu.

Brokoli

Nutritivne vrednosti brokolija, čine ovu namirnicu “superhranom”, koja je jedna od najbitnijih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, kao i celokupnog zdravlja.

Mladice brokolija se često mogu naći u prodavnicma zdrave hrane pa čak i u nekim drugim prodavnicama, a one su naročito bogate sulfarafanom, mada i cvetovi brokolija imaju obilje ovog jedinjenja.

Svež brokoli može biti odličan dodatak za salate, supe, salate sa topovima i sendviče.

Celer 

Celer se veom dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska. Poslednjih godina, zapadna medicina, odnosno naučnici sa zapada počinju da uviđaju blagodeti ovog povrća.

Celer je poznat po tome što je bogat kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, ali postoje još mnogi sastojci sa ovim efektom.

Celer je takođe bogat i luteolinom, flavonidom za koji se pokazalo da sprečava oksidaciju lošeg (LDL) holesterola.

Seme bundeve

Iako često zbunjuje podatak koji nalazite na kesicama ovih semenki, da su veoma kalorične i bogate mastima, nikako ih se ne trebate odreći jer je njihov uticaj na kardiovaskularni sistem veoma povoljan.

Preporučuje se umerena konzumacija ovih semenki, jer njihova konzumacija utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL).

Ovaj mehanizam se odigrava uz pomoć fitosterola kojima je seme bundeve jako bogato.

Zato nikako ne izbegavajte ovu tamnozelenu namirnicu!

U jesen čak možete i sami izvaditi seme iz bundeve i osušiti ga, te konzumirati.

Seme osušenih bundeva može se konzumirati kao užina, ili se može dodavati u salate ili druga slana i slatka jela.

Seme susama 

Seme susama je najbogatije fitosterolom od svih ostalih semenki koje ga inače sadrže, i u sto grama susama nalazi se čak i preko 400 mg ove komponente, čija je uloga da smanji loš holesterol.

Pored toga, dokazano je da u semenu susama postoje jedinjenja koja unapređuju efekat vitamina E kao oksidanta, što opet pomaže normalizaciji krvnog pritiska.

Orasi 

Unošenje malih količina oraha tokom nedelje može značajno povoljno uticati na vaše srce i krvne sudove. Zapravo oko 140 gr oraha smanjuje rizik od srčanih bolesti čak za 50%.

Orasi su bogati “dobrim mastima”, i ove mononezasićene masti utiču na smanjivanje lošeg (LDL) holesterola, i povećanje dobrog (HDL) holesterola.

Orasi su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, međutim, one nisu sasvim identične kao ove masti koje možemo naći u ribljim namirnicama.

Alternativne opcije orasima su: bademi, pistaći, čija semenke, laneno seme i drugi orašasti plodovi.

Crna čokolada

Umerena potrošnja tamne čokolade utiče na smanjenje krvnog pritiska, tako da je to dobra vest za sladokusce. Dokazano je da konzumacija nekoliko kockica čokolade dnevno, smanjuje nivo lošeg holesterola za 10%.

Crna čokolada sadrži flavonoide slične one poznate nađenim u zelenom čaju i crvenom vinu, i jedna je od namirnica najbogatijih antioksidantima.

Mleko ometa apsorpciju ovih materija, pa zbog toga mlečne čokolade, imaju manje povoljan antioksidantni uticaj na cirkulatorni sistem u odnosu na crnu čokoladu.

Sem toga, tamna čokolada bogata je kalijumom i bakrom, elementima koji sami po sebi imaju povoljan efekat na srce i krvne sudove.

Međutim, u planiranju unošenja ove namirnice treba biti oprezan, jer jeste kalorična i bogata mastima, te preterivanje u konzumaciji nije poželjno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...