Generic filters
Exact matches only

Sačuvajte svoje zglobove

Zlatne godine mogu biti bezbolne – ako osluškujete svoje telo, informišite se i reagujte na vreme možete itekako pomoći svom telu da se lakše nosi s izazovima starenja.

Dobro obratite pažnju na simptome poput bolova, zakočenosti i škripanja u zglobovima.

Ako ste stariji od 50 godina i prepoznajete se u opisu, velika je verovatnoća da imate problema s osteoartritisom – hroničnom degenerativnom bolešću koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, kolena.

Osteoartritis se obično javlja u starijoj životnoj dobi pa gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina ima jedan ili više obolelih zglobova.

Češće se javlja kod žena koje obično imaju i težu kliničku sliku od muškaraca. Uzrok bolesti još uvek je nepoznat, a potpuno izlečenje nije moguće.

Važnost rane dijagnoze

Uspešnost lečenja uvelik zavisi od rane dijagnoze jer ako se bolest ‘ulovi’ na vreme bolji su i rezultati lečenja.

Budući da se osteoartritis ne može potpuno izlečiti medicina se usredotočila na olakšavanje i uklanjanje simptoma ove bolesti s ciljem usporavanja daljeg propadanja hrskavice te nastanka deformacija i invaliditeta.

Dobra vest: progresija bolesti se može usporiti

Metode lečenja uključuju primenu hladnih obloga, ali tek kada postoje simptomi upale, na primer topla i crvena koža iznad zgloba ili lokalnu primenu toplote u slučaju hronične boli i zakočenosti.

Poslednja i najnepoželjnija metoda lečenja je ona hirurška, posebno kada je osteoartritisom zahvaćen zglob kolena.

Ukoliko bol u kolenu postane toliko jak da se ne može ublažiti lekovima, kada bol remeti san i onemogućava svakodnevne aktivnosti tada se pristupa hirurškom odstranjenju bolesnog zgloba i zameni endoprotezom. Nestabilnost kolena je jedan od razloga za operativno lečenje, jer nestabilno koleno povećava rizik od pada.

Čuvajte svoje zglobove

Izuzetno je važno znati da je redovno kretanje poput šetnje, vožnje biciklom ili plivanja odličan način za održavanje mišićnog tonusa i učvršćivanje zglobova, a rana dijagnoza i ispravno lečenje svim raspoloživim sredstvima može znatno usporiti pogoršanje bolesti, ublažiti simptome i poboljšati pokretljivost zgloba.

Osteoartritis je jedna od bolesti zbog kojih počinjemo ‘osećati svoje godine’, ali važno je znati da uz ranu dijagnozu i adekvatnu terapiju te godine ipak mogu biti više zlatne, a manje bolne.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...