Generic filters
Exact matches only

Sačuvajte svoj imunitet jakim uz ove savete

Kada je imunitet oslabljen, podložniji smo dobijanju sezonskih i drugih bolesti.

Do pada imuniteta najčešće dolazi zbog nezdravog života te zbog loših navika. Ako želite ojačati svoj imunitet, sledite sledeća zlatna pravila…

NASPAVAJTE SE

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san u trajanju od najmanje sedam sati značajno doprinosi jačanju imuniteta odraslih osoba. Odgovarajuća količina sna zavisi od životne dobi u kojoj se nalazite – deca od treće do pete godine, trebalo bi u proseku da spavaju od 10 do 13 sati dnevno, osnovnoškolci od devet do 11 sati, a srednjoškolci i odrasli od sedam do devet sati.

Neispavanost izaziva umor, dekoncentraciju i podiže nivo stresa, zbog čega smo „prisiljeni“ energiju nadoknađivati na druge nezdrave načine, te tako dodatno oslabljujemo imunitet.

JEDITE ZDRAVO

Konzumacija zdravih i uravnoteženih obroka garancija je zdravog života. Jedite sezonsku hranu, pojačajte unos svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C, koji igra važnu ulogu u osnaženju imuniteta.

UZMITE SUPLEMENTE

Osim multivitaminskih suplemenata, na tržištu se nalaze i razni drugi prirodni dodaci ishrani koji poboljšavaju opšte stanje organizma, poput propolisa i matičnog mleča, ekstrakta semenke grejpa i slično.

SMANJITE ŠEĆER

Procesirana hrana puna je šećera i transmasti koje usporavaju rad belih krvnih zrnaca u borbi protiv bakterija, zbog čega dolazi do upalnih procesa u telu. Smanjite konzumaciju industrijskih slatkiša, ali i gaziranih pića, koja su puna šećera čak i kada ne osećate sladak ukus u ustima.

PIJTE VODU

Već svi znamo blagodeti vode po naš organizam. Ispijanje minimalno 1,5 litara vode dnevno pozitivno utiče na rad svih organa i imunitet u celosti. Ali, tri kafe koje popijete u danu ne računaju se pod vodu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...