Sačuvajte i poboljšajte svoj vid uz ove savete

Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezijuma, hroma, selena i cinka.

glasses 1246611 960 720

Vitamin A je važan za rast, rad i obnovu kože te za vid jer je sastavni deo receptora boja. Kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A smatra se ulje iz riblje jetre.

Vitamini B grupe su potrebni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, za očuvanje mišićne napetosti, rad želučano-crevnog sistema, zdravlje kože, kose, očiju, usta i jetre. Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su iznutrice, riba, pivski kvasac, jaja, pasulj, grašak, pirinač i mlečni proizvodi.

Jaja

Zasićene masnoće iz žumanca važne su i za proizvodnju hormona te sposobnost organizma da apsorbuje vitamine i minerale. Jaja sadrže i antioksidanse lutein i zeaksantin koji štite oči, odnosno poboljšavaju vid.

Pomorandža

Najbolji prijatelj zdravlja očiju su pomorandže, koje se takođe mogu pohvaliti karotenoidima i riznicom zdravih vitamina. Pomorandže su odličan izvor karotenoida, spojeva koji se u telu pretvaraju u vitamin A i pomažu u prevenciji makularne degeneracije, bolesti koja uništava centralni vid.

Šargarepa

Šargarepa je najsigurniji izvor beta karotena i ujedno namirnica koja se najčešće povezuje s dobrim vidom, a za to postoje dobri razlozi. Šargarepa sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A i odličan je antioksidans. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, zavisno od načina pripremanja šargarepe. Tako je iskorištenje karotena najmanje u sirovoj šargarepi, nešto više u kuvanoj, a najviše u sirovoj ribanoj – čak 82 odsto. Stoga je unos u obliku svežeg soka odličan izbor za što veći unos karotena.

Brokoli

Sadrži poznate antioksidanse lutein i zeaksantin, koji se često nazivaju vitaminima za oči, zbog čega je uvrštavamo kao namirnicu koja je savršena za zdravlju očiju. Lutein je i u žumancu.

Borovnice

Bogate su bioflavonoidima, pigmentima koji blagotvorno deluju na organizam, a za vid je važan pigment rodopsin koji nalazimo u ćelijama mrežnjače oka.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...