Ruzmarin – biljka za sećanje

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) još je jedna lekovita biljka koja se odavno upotrebljava za “prašenje” pamćenja. Grci i Rimljani pripremali su od njegovih cvetova parfimisanu vodu i udisali je da bi “uništili bolest u duhu i sprečili njen loš uticaj na pamćenje”. Doktor James piše: “Ruzmarin je vrlo korisna biljka za tegobe glave i nerava… On jača vid i pamćenje.”

 

44

Nedavno su u francuskim bolnicama upotrebljavali tu biljku za osvežavanje soba i sprečavanje širenja infekcija. Što je još zanimljivije, danas je ekstrakt ruzmarina jedan od aktivnih sastojaka dva moderna germicida.

Na simboličkoj ravnini ruzmarin predstavlja vernost, ljubav i besmrtnost, a u jednom razdoblju se smatralo da jača srce, kao i pamćenje.

Moderna uporaba

Danas se i dalje smatra sredstvom protiv mentalnog umora i zaboravljanja. Čaj od ruzmarina stekao je popularnost među poslovnim ljudima i umornim studentima koji ga smatraju osvežavajućim i dobrim prirodnim sredstvom za vraćanje intelektualne agilnosti.

Doktor Eric Powell informiše nas da su testovi sprovedeni tokom dužeg razdoblja pokazali da stari izraz “ruzmarin za sećanje” nije neutemeljen. “Nema dvoumljenja oko toga  da male doze svežeg ruzmarina poboljšavaju pamćenje”, kaže on. “Poput kamilice i divljih slatkih krompira, delotvoran je i pri lečenju kongestivnih glavobolja (uzrokovanih sporim krvotokom) i nesanice. Sigurno je da je ta biljka povezana s mozgom.”

Komentari
Loading...