Generic filters
Exact matches only

Rukola i njeni benefiti za sveukupno zdravlje ( VIDEO )

Rukola je lisnata zeljasta biljka prepuna vitamina, minerala i antioksidanata.

Sadrži izvrsnu količinu vitamina A, vitamina B (B6 i B9 ili folne kiseline) i puno vitamina C.

Pospešuje stvaranje želučanih sokova poboljšavajući probavu i, poslužena kao predjelo, pomaže kod podsticanja apetita. Zaštitno delovanje beta-karotena pomaže u sprečavanju gastritisa i ulcerativnih stanja.

Rukola ima drenažno, diuretičko i blago laksativno delovanje. Karminativna svojstva rukole sprečavaju stvaranje gasova u crevima i omogućuju oslobađanje organizma od viška tečnosti. Čak i prisutnost vlakana ima blago laksativno delovanje, pomažući u slučaju zatvora.

Erucin i polifenoli prisutni u rukoli pospešuju rast nekih laktobacila važnih za crevnu floru, poput acidofila koji olakšavaju rad creva. Pročišćava jer interveniše u radu jetre zahvaljujući sadržaju izotiocijanata, koji podstiču proizvodnju enzima koji pomažu jetri u eliminaciji toksina.

Postoje zanimljivi naučni dokazi o antidijabetičkom delovanju biljke. Ova svojstva kontrole šećera u krvi zahvaljuju se masnim kiselinama koje sadrži rukola. Podstiče metabolizam i bori se protiv anemije zahvaljujući prisutnosti vitamina B.

Time interveniše u mnoge metaboličke procese, povećavajući proizvodnju crvenih krvnih ćelija, a time i energije, te učestvuje u sintezi masti.

Visok sadržaj gvožđa takođe čini ovu biljku pogodnom za one s anemijom. Gvožđe je mineral kojeg nikada ne smeje nedostajati, posebno u važnim životnim fazama, poput trudnoće ili menopauze.

Bogata je beta-karotenom, odnosno prekursorom vitamina A, korisnog za zdravlje kože, sluznice i vida. Beta-karoten je snažan antioksidans koji takođe povećava otpornost našeg tela na infekcije. Konačno, rukola je indicirana za one koji slede niskokalorične dijete, jer je to biljka koja sadrži malo kalorija, oko 28 na 100 grama.

Odeljenje za farmakološke nauke Univerziteta u Milanu i odeljenje farmaceutskih nauka Univerziteta u Bolonji dokazali su da je rukola delotvorna namirnica u inhibiciji enzima koji uzrokuje probleme s erekcijom kod muškaraca.

Foto pexels
Komentari
Loading...