ROTKVICE i njihovi benefiti na naše zdravlje

Rotkvice su izuzetno bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma.

Svi ovi vitamini i minerali su odlični za kožna oboljenja, a mogu i da poboljšaju i funkcionisanje jetre i žučne kese.

Evo kako deluju na organizam ukoliko se jedu redovno:

Neguju kožu

Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasa, odlične su za zdrav i blistav izgled kože. U najvećoj meri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.

Jačaju imunitet

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15 odsto preporučene dnevne doze vitamina C.

Imaju moć da regenerišu čak i bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću.

Pomažu u regulisanju kilaže

Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju i tako pomaže u održavanju i vitke linije.

Pogoduju zdravlju bubrega

Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena.

Obezbeđuju bolji rad digestivnog trakta

Zbog visokog udjela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a dobre su i kod problema zatvora i lenih creva. One imaju i tu moć da obnove narušenu crijevnu floru, usljed raznih dijeta i nepravilne ishrane.

Ublažavaju urinarne infekcije

Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospešuju i izlučivanje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...