Rotkvica – vitaminska bomba

Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće pomaže pri lečenju nekih vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želudca i karcinoma usne šupljine.

rro

Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, keleraba i keler-abica. Ona spada u retke biljke koje nakon 20-30 dana sijanja daju vrlo jedar, sočan i hrskav koren, ukusnog, pomalo gorkastog okusa. Zahvaljujući svom mirisu i ukusu ona podstiče apetit i pojačava lučenje želudsčnog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvek je treba pripremati neposredno pre upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i ukus.

Izvor je kalijuma

Rotkvica ima sličan biohemijski sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorušičine kiseline i upravo je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva. Energetska vrednost rotkvice je mala – na 100 g iznosi 16 kcal /67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27 procenata, ugljikohidrata ima 3,40 procenata, a količina proteina i masti je zanemariva.

Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, 0,7-0,8 procenata. Najviše ima kalijuma, 322 mg u 100 g, u manjoj količini kalcijuma 33 mg, fosfora 29 mg, natrijuma 18 mg,gvožđa 0,8 mg.

Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C – 29 mg%, zatim sadrži karoten (provitamin A), vitamine B1, B2 i niacin. Pola šolje seckanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalijuma, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Osim što osvežava svojim oporim, nekad i slatkastim ukusom zbog svog lepog izgleda crvena rotkvica se često upotrebljava kao dekoracija na trpezi i kao popularni sastojak salata.

Koren rotkvice sadrži sumporno ulje rafanol, zatim mineralne materije, vitamine, fermente i lizocin, koji se odlikuju jakim baktericidnim delovanjem. Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz disajnih organa pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

Podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva te se preporučuje kod osoba koje pate od zatvora. Stimuliše izlučivanje žuči kod obolenja žuči i žučnih puteva i pojačava lučenje mokraće.

Crvena rotkvica je dobar izvor vitamina C i antioksidansa, a budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima pa ovo sitno povrće pomaže pri lečenju nekih vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želudca i karcinoma usne šupljine.

Prednosti rotkvice su:

  •  sadrži nizak nivo kalorija pa je korisna za dijetalnu ishranu
  •  kao dobar antioksidans pruža zaštitu od raka
  •  čisti krv
  •  sprečava nastanak bubrežnih kamenaca
  •  leči zatvor
  •  povoljno utiče na rad štitne žlezde
  •  eliminiše loš zadah iz usne šupljine
  •  podstiče varenje
  •  ublažava menstrualne bolove

Rotkvica je posebno korisna za jetru i želudac. Osim toga, ovo slasno povrće direktno  pročišćava krv. Rotkvica je bogata neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržava vodu, leči zatvor i tako pruža olakšanje obolelima od hemoroida. Budući da ovo sitno crveno povrće izvrsno za detoksikaciju, njegovi lekoviti sastojci pomažu bržem zaceljenju hemoroida, a prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sistem.

Lekovit sok

Rotkvice su prirodni diuretik  pa s tim i povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica leči upale i osećaj peckanja tokom mokrenja, a takođe čisti bubrege i sprečava infekcije bubrega i mokraćnog sistema.

Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija. One oskudevaju probavljivim ugljikohidratima, a obiluju voluminoznim sastojcima koji sadrže puno vode. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele da izgube koji kilogram viška.

Želite li vitaminsku bombu i lek za razbuđivanje, napravite salatu od rotkvica i kiselih jabuka tako što ćete iseći rotkvice, jabuke krupno izrendat, dodati izrendane kisele krastavce i sok od jenog limuna.

Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena i osa, a lekovita tečnost takođe smanjuje bol i otok te smiruje pogođeno područje.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...