Generic filters
Exact matches only

Rizik prenošenja HIV-a minimalizovan

0

Vest koja je u maju uzburkala javnost je da bi milioni novih HIV infekcija mogle da budu sprečene sprovođenjem terapije obolelih ranije nego što se preporučuje u važećim preporukama, nakon što je studija pokazala da pružanje terapije pacijentima odmah nakon dijagnostikovanja HIVa, može da ih spreči da prenesu virus drugima.

kom

 

U studiji koja je obuhvatila 1763 para, pri čemu je u svakom paru samo jedan od partnera inficiran, kod svih parova je sprovedena terapija, ali na dva načina.

U jednoj grupi sa terapijom je započeto odmah po dijagnostikovanju HIV-a kod jednog od partnera, dok je u drugoj grupi sa primenom terapije otpočeto kasnije (u skladu sa važećim preporukama SZO, tek nakon smanjenja broja odbrambenih ćelija imuno-sistema ispod određenog broja).

Utvrđeno je da je kod HIV pozitivnih iz prve grupe, u kojoj je sa terapijom započeto odmah, smanjen rizik prenošenja infekcije na partnera za čak 96%, u odnosu na grupu u kojoj je terapija otpočela kasnije!

Naime, istraživači su tokom trajanja studije pronašli 28 novih HIV infekcija, u kojima je inficirana osoba prenela virus svom partneru, što je potvrđeno genetičkim testiranjem. Od tih 28, samo jedan je bio iz grupe od 886 parova, kod kojih je terapija primenjena odmah, u vidu kombinacije lekova kompanija Gilead Sciences Inc., Bristol-Myers Sqibb Co. i drugih. 27 preostalih infekcija je bilo iz grupe od 877 parova, kod kojih je terapija primenjena kasnije. Studija, koja je trebala da traje do 2015. je okončana ranije jer efekat bio očigledan, rečeno je u izjavi Američkog Nacionalnog Instituta za Alergije i Infektivne Bolesti.

Nalazi ove studije su prvi koji su pokazali da lečenje osobe inficirane HIV-om, značajno smanjuje rizik da zarazi druge osobe, i može promeniti brzinu i način kojom se primenjuje terapija na osobe sa najsmrtonosnijim virusom na svetu, virusom HIV.

Svetska Zdravstvena Organizacija još uvek preporučuje da pacijenti sa zdravim imunim sistemom ne primaju terapiju protiv HIV virusa, koja može imati ozbiljne neželjene efekte, sve dok broj odbrambenih ćelija imuno sistema u organizmu (koje napada HIV virus) ne padne ispod određenog broja.

Podstaknuti rezultatima ove studije, čelnici zdravstva Nju Jorka, jednog najvećih gradova u SAD, u medicinskim krugovima poznatim i po tome što ima najveći broj obolelih od HIV virusa (110 000 Njujorčana ima HIV) – tri puta veći od nacionalnog proseka SAD, su od 1. decembra 2011. odlučili da se svim Njujorčanima inficiranim HIV virusom preporuči korišćenje Antiretrovirusne terapije (ARV), odmah po dijagnostikovanju HIV virusa, čime su zaobiđene konzervativne preporuke Američkih Federalnih Zakona, a Nju Jork je postao drugi veliki grad u SAD (prvi je San Francisko) sa ovakvom politikom Zdravstva u pogledu HIV-a.

Ostaje da vidimo kada će do nekih promena u primeni terapije doći kod nas. Neke promene su na nedavno održanoj konferenciji povodom Svetskog Dana borbe protiv Side, najavljene za sledeću godinu.

 

Izvor: polnebolesti.com

 

 

Komentari
Loading...