Ricinusovo ulje za brži rast kose

Ricinusovo ulje jako pozitivno deluje na rast kose, a koristi se još od vremena starih Egipćana. Ovo ulje, pored spomenutog, kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu teksturu.

Ricinusovo-ulje2

Ono je gusto, zlatne je boje a dobija se ceđenjem iz plodova biljke ricinusa.

Ulje u sebi sadrži retku masnu kiselinu koja se zove ricinoleična kiselina, a koja se može naći samo u ovom ulju i u pojedinim vrstama gljiva. Zbog visokog sadržaja spomenute kiseline, ricinusovo ulje pokazuje jaka anti-bakterijska i anti-upalna svojstva.

Evo na koje načine ricinusovo ulje pomaže vašoj kosi

Ono osigurava hidratantni efekt na vašoj kosi i temenu. Zbog velike moći prodiranja, ricinusovo ulje ne samo da oblaže dlaku već i prodire u nju te na taj način prenosi brojne minerale i hranjive materije čime se osigurava dugotrajna hidratacija i ishrana kose i temena.

Ricinusovo ulje podstiče rast kose, čak i na mestima na kojima kosa ranije nije rasla. Pored toga, ono može ubrzati i rast dlaka na drugim delovima tela, kao što su obrve i trepavice.

Redovnom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana hemijskim putem (oštećenja nastala usled korištenja jakih boja i slično). Omega-9 masne kiseline, koje ovo ulje sadrži u izobilju, hrane kosu i sprečavaju njeno isušivanje.

Ricinusovo ulje deluje i kao sredstvo za zadržavanje vlažnosti, jer privlači vlažnost u kosu i kožu. Redovno nanošenje ovog ulja učiniće kosu mekom.

Za najbolje rezultate potrebno je koristiti hladno ceđeno ili jamajčansko ricinusovo ulje (ono je dosta tamnije boje). Kvalitetno hladno ceđeno ulje je zlatno žute boje sa blagim mirisom biljke. Nakon nanošenja, ovaj miris se gubi. Takođe, istraživanja pokazuju da hladno ceđeno ulje smanjuje bore i tamne mrlje na koži.

Kako ga nanositi?

Pre samog nanošenja, potrebno je da vam kosa bude vlažna. Ricinusovo ulje je veoma gusto i viskozno tako da se ne preporučuje nanošenje većih količina. Nanošenje većih količina vam neće pomoći već će vašu kosu učiniti masnom i opuštenom. Takođe, bitno je da ga nanosite samo na koren i teme ili na vrhove. Nakon nanošenja kosu prekrijte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom, zatim je umotajte toplim peškirom i ostavite da odstoji do dva sata. U tom vremenskom roku, kosa i teme bi trebali upiti ulje. Nakon toga kosu dobro isperite (opet napominjemo da ne nanosite velike količine, inače ćete kosu morati ispirati nekoliko puta). Nanesite regenerator i ponovo isperite.

Komentari
Loading...