Riblje ulje štiti od stresnog delovanja

Američki naučnici otkrivaju da riblje ulje može zaštititi od negativnog delovanja stresa na srce, i to zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.

 

r5

“U današnje vreme stres je postao normalan deo svakodnevice, izjavio je voditelj istraživanja prof. Jason Carter i dodao je kako uz sve to nam ne idu u prilog prehrambene navike koje naše telo stavljaju pod još veći stres.”

U istraživanju, objavljenom u American Journal of Physiology, je učestvovalo 67 osoba s normalnom vrednošću krvnog pritiska. Učesnici su u periodu  od 8 nedelja svakodnevno uzimali 9 grama suplemenata ribljeg ulja.

Na kraju istraživanja naučnici su radili različite testove, uključujući merenje vrednosti krvnog pritiska i broj otkucaja srca.

Rezultati testova su pokazali da suplementi smanjuju vrednost kortizola u telu, regulišu broj otkucaja srca i smanjuju vrednost slobodnih radikala. Naučnici nisu primetili nikakav učinak na vrednost krvnog pritiska.

Ovi rezultati ukazuju da riblje ulje ima odličan učinak na zdravlje i smanjuje štetno delovanje stresa na organizam.

Prethodna istraživanja su pokazala da stres povećava rizik od nastanka hronične upale u telu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i vaskularnog sistema.

Komentari
Loading...