Generic filters
Exact matches only

REUMATOIDNI ARTRITIS – Lek je u prirodi – RECEPTI (VIDEO)

Artritis je oboljenje koje podrazumeva upalu zglobova i vrlo je često, naročito u starijem životnom dobu, mada se može javiti i kod znatno mlađih.

Artritis je jedno od najčešćih reumatskih oboljenja, a najzastupljeniji oblici su osteoartritis i reumatoidni artritis. Simptomi koji prate osteoartritis jesu zglobovi koji su ukočeni i bolovi usled velike aktivnosti ili umora, dok je za reumatoidni artritis karakteristično to da su noge otečene, a zglobovi upaljeni i bolni.

Veliki broj poznavaoca prirodne medicine tvrde da kada je u pitanju reumatoidni artritis ono što jedete umnogome utiče na tok vaše bolesti.

Kada su u pitanju namirnice koje pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima izazvanih reumatoidnim artritisom, širok je dijapazon onih koji utiču na smanjenje tegoba. Neke od njih su manje ili više dostupne, manje ili više prijatnog ukusa, ali ako se pacijent odluči za prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima, sigurno može izabrati namirnicu koja mu najviše odgovara.

U te namirnice spadaju sledeće: namirnice bogate vitaminom D3, zatim namirnice bogate magnezijumom, mineralom koji veoma često nedostaje ljudskom organizmu; dalje, svi izvori omega-3 masnih kiselina, namirnice koje biluju cinkom, namirnice koje sadrže mangan, mlečni protein osteol. Zatim, tu su i vlakna koja nalazimo u voću, gde istaknuto mesto ima pektin, koji se naročito nalazi u jabukama. Beli luk je poznati prirodni lek za celokupni organizam, te zauzima svoje mesto i kao prirodni lek za reumatoidni artritis i bolove u zglobovima.

 

Reumatoidni artritis – uzroci bolesti

Ovim osobama prvenstveno se NE PREPORUČUJE kukuruz, meso (posebno mesne prerađevine) povrće iz porodice pomoćnica (na prvom mestu paradajz, a onda i krompir i paprika). Prevreli sirevi i punomasno mleko takođe mogu da pogoršaju situaciju.

Ako imate reumatoidni artritis, trebalo bi da jedete dosta morske ribe iz hladnih voda : skuša, tuna, losos, haring, posebno u komabinaciji sa belim lukom i ruzmarinom.

Među korisno povrće ubraja se prokelj, kupus i karfiol dok je od voća najpoželjniji ananas koji sadrži bromelain, supstancu koja pomaže sprečavanje upala. Semenke suncokreta takođe treba uvrstiti u ishranu.

RECEPTI

Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka ako patite od ove bolesti. Koristite je u svežem stanju.

Dva ili tri struka sveže koprive prelijte sa 300ml hladne vode, pustite da provri i kuvajte dva-tri minuta. Ostavite da se hladi 15 minuta procedite i pijte tri puta na dan. Kopriva zaustavlja enzyme ciklooksigenazu i lipoksigenazu, koje su odgovorne za stvaranje prostaglandina i leukotrijena, supstanci koje učestvuju u procesu stvaranja upale i oštećenja zglobova.

Posebno se preporučuje kaša od koprive začinjena belim lukom. Kopriva je bezbedna za upotrebu, ipak, retko može da izazove manje smetnje pri varenju, alergijske reakcije i svrab. One osobe koje pate od zadržavanja tečnosti u organizmu usled srčanih ili bubrežnih tegoba treba da izbegavaju koprivu.

reumatoidni artritis
Foto: pixabay

Kombinacija kore belog jasena, zlatnice i jove veoma je efikasna u lečenju reumatoidnog artritisa. Uzete pojedinačno ove biljke deluju zlatno slabije, pa ih zato treba uzimati u kombinaciji. Ova mešavina sadrži salicin, izofaksidin i rutin. Mešavina ovih biljaka smanjuje upalne procese kod reumatoidnih oboljenja, ali i kod bolova u mišićima.

Kaša od koprive protiv artritisa

Dve šake sveže koprive obarite 5 minuta. Ocedite i iseckajte. Vodu koja vam ostane nemojte bacati, popijte je. Na malo ulja izdinstajte manju glavicu crnog luka, dodajte iseckanu koprivu, promešajte i zalijte sa 100ml nemasnog jogurta.

Pustite da se kuva jedan minut pa dodajte dva čena belog luka i blago posolite. Ovu kašu jedite barem tri puta nedeljno.

Čajna mešavina protiv reumatoidnog artritisa

  • Kora jove (Populus tremula) 300g
  • Kora belog jasena (Fraxinus excelsior) 100g
  • Zlatnica (Solidago virgo aurea) 100g

Sve biljke pomešajte, pa četiri supene kašike smeše prelijte sa 700ml hladne vode. Kada provri, kuvajte 5 minuta, pa ostavite da se ohladi pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljaima.

Melem za bolne zglobove

  • 200 ml nevenovog ulja
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 30 kapi etarskog ulja ruzmarina
  • 30 kapi etarskog ulja kleke
  • 20 kapi etarskog ulja bibera

U čistom sudu na pari zagrejte ulje i istopite vosak u njemu. Skinite sa vatre i mešajte jedan minut. Dodajte etarska ulja, promešajte i sipajte u suvu teglicu koja se dobro zatvara. Ostavite da se ohladi i stegne. Koristite za masažu bolnih zglobova dva do tri puta na dan.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...