Rešite se žgaravice prirodnim putem

Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca.

Prevashodno zbog slabosti donjeg stezača jednjaka (DES), mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, najčešće u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnene životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je neophodno detaljno ispitati.

Srećom, i za nju postoji olakšanje, a ono dolazi u obliku upravo ovih namirnica.

Čaj od đumbira

Prokuvajte u vodi očišćen i naseckan grumen đumbira (veličine palca), pustite da odstoji desetak minuta, pa popijte. Ovaj je napitak učinkovit protiv raznih vrsta upala, a smiriće i žgaravicu.

Banane

Ako osećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ovo tropsko voće sadrži minimalne količine kiselina, pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.

Zobene pahuljice

Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Ujutro počnite sa činijom pahuljica koja će vam dati energiju za dan i i ugasiti svaku eventualnu bol.

Komorač

U vruću vodu ubacite dve kašike semenki komorača. Pustite da odstoji pola sata, začinite s medom i popijte. Za žgaravicu više nećete znati.

Kefir i aloe vera

Kašiku soka od aloe vere pomešajte s kefirom i pojedite za doručak. Ovo je odlična kombinacija koja umiruje probavni sistem, a uz to je poprilično ukusna.

Zeleno lisnato povrće

S povrćem je teško pogrešiti. Jedite što više zelenog lisnatog povrća poput brokolija, celera i karfiola koje sadrži malo kiselina te su dobri u borbi protiv kiselina.

Komentari
Loading...