Generic filters
Exact matches only

Rešite se stresa na vrlo jednostavan način

Svako može da meditira, uz dobru volju i malo strpljenja.

uy

Za meditaciju je potrebno izdvojiti 15 minuta do pola sata na dan, a kad je jednom savladate, vaš život više neće biti isti.
Meditacija je odličan način da se resetujete, opustite se i saberete misli.

OSAMITE SE

Izaberite neko tiho mesto i zamračite sobu kako vam svetlost ne bi dražila oči. Isključite televizor, radio, kompjuter, sat, telefone i sve ostalo za šta znate da bi vas omelo. Ako meditirate na otvorenom, takođe je važno da to činite na tihom mestu.

PREPUSTITE SE

Sedite u položaj koji vam je stvarno udoban. Važno je da kičma bude prava, a da su ramena opuštena. Ruke možete staviti u krilo ili na kolena. Zatvorite oči, opustite telo, prepustite se potpuno sili Zemljine teže. Ako vam ne polazi za rukom da se opustite, prvo ukočite sve mišiće, pa se onda opuštajte. Pomislite: „Osećam se smireno i udobno. Mir je moje prirodno stanje.“

USMERITE PAŽNJU NA DISANJE

Potrudite se da osetite čitavo telo. Uživajte u svojoj smirenosti, opuštenosti i bezbednosti. Slušajte kako vam srce kuca mirno i snažno. Svesno usmerite pažnju na svoj prirodni dah u predelu nozdrva i u nosnim kanalima. Dišite lagano, slobodno i duboko. Dok zadržavate dah, razmišljajte o tome koliko ste smireni i koliko vam je udobno. Na ovaj način dišite od 10 do 20 minuta.

BUDITE STRPLJIVI

Pre nego što započnete s meditiranjem, važno je da ne očekujete velike rezultate odmah. Spremite se za to. Budite zadovoljni šta god da osetite, ali je bitno da naučite da budete strpljivi i istovremeno znatiželjni.

STEKNITE NAVIKU

Pokušajte da meditirate bar 15 minuta dnevno. To možete da radite ujutru, neposredno nakon buđenja, ili pak uveče, kada završite sa svim obavezama i kada vam je lakše da se opustite i oslobodite stresa.

Srodni članci:

Komentari
Loading...