Rešite se problema nesanice i zaspite za manje od minut – VIDEO

Vežba koja će vam pomoći da mirno zaspite čak i u stresnim situacijama.

nes

Organizator je Harvard profesor dr.Andrew Weil. Tehnika disanja poznata kao 4-7-8, menja fiziologiju vašeg tela i poboljšava stanje uma.

Ovaj joga metod može biti najlakši i najjeftiniji način da se postigne duboka relaksacija usred popunjenog životnog rasporeda, koja će omogućiti da brže utonete u san.

4-7-8 Vežba disanja – kako je izvesti

Radite vežbe u poziciji koja je udobna za vas: sedeći, stojeći, ležeći. Ako sedite, držite leđa uspravno.
Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i držite ga tamo za vreme trajanja vežbe.

  • Dišite u potpunosti kroz usta, da vam zvuk bude kao da duva vetar (vhoosh zvuk).
  • Udahnite kroz nos tiho na tački 4.
  • Zadržite dah i brojte do 7.
  • Izdahnite kroz usta, dok ispuštate vhoosh zvuk, brojte do 8.

Ovo je jedan ciklus. Ponovite ciklus 4 puta. Možda zaspite pre nego što završite poslednje ponavljanje.

Napomena: Izdah je dva puta duži od udisanja. To je važno da održavate odnos 4-7-8 dok vežbate. Podesite brojanje tokom disanja.

Možda ćete morati da počnete sa brojanjem brže, a potom napredovati ka sporijem ritmu dok se ne naviknete na rutinu. Brzina nije važna, pravilan odnos je taj koji donosi pozitivne efekte.

Dr. Weil predlaže da koristite ovu tehniku i kada se osećate stresno, tako da se možete nositi bolje sa svojim emocijama i dobiti bolje uravnoteženu reakciju. On savetuje da ponavljate vežbu najmanje dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Uvek radite 4 ponavljanja na vreme. Posle mesec dana, seansu možete povećati i na 8 ponavljanja. Vremenom, kada se upoznate sa rutinom disanja,biće lakše da tehniku koristite i u svakodnevnim situacijama.

Kako funkcioniše?

Kada se osećamo anksiozno ili smo pod stresom, više adrenalina biva pušteno u krvotok. Srce pumpa brže i disanje postaje pliće i brže. Možda ćete čak zadržaiti dah na neprirodan način.

Kada primenite 4-7-8 tehniku, vi produžite udisaj, tako da uzimate više kiseonika. Kada zadržite dah, kiseonik počinje da putuje po telu, a onda polako oslobađate ugljen-dioksid tako što izdišete na kontrolisan način.

Osetićete da rad srca usporava, a možda čak doživeti i blagu pospanost jer tehnika funkcioniše na sličan način kao sedativ. Aktivira se parasimpatetički deo mozga, pa se više osećate opušteno i mirno.

Kada se koristi tehnika 4-7-8?

  • Kada pokušavate da zaspite.
  • Ako se probudite u toku noći.
  • Kada se naljutite.
  • Kada se osetite uznemireno ili uplašeno.
  • Svaki put kada osetite potrebu da se opustite.

Video koji objašnjava kako da koristite 4-7-8 tehniku disanja

Komentari
Loading...