Rešite se PMS-a na prirodan način

Predmenstrualni simptom ili PMS nije stanje, nego skup neprijatnih simptoma koje mnoge žene osećaju nedelju-dve pre menstruacije.

nn

Procenjuje se da oko 40 posto žena doživljava neki stepen PMS-a, a mnoge sa uspehom ublažavaju simptome sa jednim ili više prirodnih sastojaka.

Pronađeno je 150 različitih simptoma PMS-a, a najčešći su iscrpljenost, razdražljivost, depresija, glavobolja, nervoza, napetost, promene raspoloženja, nadutost, proliv, zatvor, čežnje za slatkim, osetljive i povećane dojke, grčevi maternice, promene u seksualnoj želji, bol u leđima, akne, oticanje članaka i prstiju.

Simptomi PMS-a često znaju da se pogoršaju ako se hranite nezdravo. Zato, da biste lakše prebrodili te dane u mesecu, smanjite unos masne i slane hrane, posebno u vreme menstruacije. Izbegavajte prejedanja, a radije jedite manje obroke više puta na dan. Jedite hranu bogatu vlaknima i kompleksnim ugljenohidratima, kao što su povrće i maunarke, a izbegavajte ljutu i kiselu hranu te kofein jer mogu dodatno da pogoršaju simptome. Da biste uspešno proterali simptome PMS-a, okrenite se prirodnim lekovima spomenutim u tekstu ispod.

Kalcijum

Istraživanja pokazuju da spojevi kalcijuma donose poboljšanje kod raznih simptoma PMS-a. U jednom istraživanju 500 žena sa PMS-om uzimalo je 1.200 miligrama kalcijuma u obliku kalcijum karbonata kroz tri meseca. Prijavile su ublažavanje simptoma promena raspoloženja, zadržavanja vode, čežnje za hranom i grčeve.

Preporučena doza: Uzimanje 1.500 mg na dan podeljeno na više doza.

Magnezijum

Ovaj mineral, uključen u regulaciju estrogena, pokazao se veoma koristan u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Preporučena doza: uzimajte 250 mg na dan po potrebi.

Vitamin B6

Piridoksin ublažava depresiju povezanu sa PMS-om. Uz to pomaže pri apsorpciji magnezijuma.

Preporučena doza: uzimajte 50 mg jedanput ili dvaput na dan.

Vitamin E

Ovaj vitamin smanjuje osetljivost dojki, glavobolju, iscrpljenost i nervozu povezanu sa PMS-om. U istraživanju koje je obuhvatilo 75 žena koje su dva meseca uzimale vitamin E, njih 75 posto prijavilo je ublažavanje simptoma PMS-a.

Preporučena doza: uzimajte 400 I. J. na dan.

Maslačak

Ova biljka je blagi diuretik i može da pomogne u manjem zadržavanju tečnosti povezanom sa PMS-om.

Preporučena doza: Uzmite 300 mg tri puta na dan pre menstruacije.

Ulje noćurka

Listovi i cvet noćurka sadrže vredno ulje koje ublažava niz simptoma PMS-a uključujući grčeve, depresiju i osetljive dojke.

Preporučena doza: Uzimajte 500 mg dva puta na dan.

Kineska anđelika

Poznata i kao ženski ginseng, kineska anđelika ublažava bolne grčeve.

Preporučena doza: Uzimajte od 300 do 500 mg dva puta na dan tokom nedelje pre menstruacije.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...