Generic filters
Exact matches only

Rešite se neželjenih kilograma uz ovaj čaj

Čaj je vrsta toplo kuvanog napitka koji se dobija od sušenog i prerađenog lišća te ostalih lekovitih sastojaka.

pp 1

Grm čaja može narasti do 30 metara, ali se na plantažama održava na visini od 2-3 metra.

Najviše uspeva u tropskim i suptropskim krajevima jer ima velike, glatke listove kojima je potrebna velika količina vode i vlage.

Ta se voda mora redovno cediti zbog toga su plantaže na uzdignutim mestima. Tako se izbegava nakupljanje vode kod samog korena biljke. Proizvodnja čaja zahteva naporan rad i povoljne klimatske uslove. Listovi su vrlo osetljivi pa bi im niske temperature uveliko smetale. Sve se više pripremaju čajevi od voća, najčešće onog šumskog (borovnice, maline, kupine).

Žuti čaj jedan je od najstarijih vrsta čajeva i ujedno najzdraviji. Boju je dobio jer se priprema od pupoljaka i prvih listova čaja. Zatim se ti listovi suše. Sadrži veliku količinu antioksidansa koji su potrebni našem organizmu da izlučuje višak tečnosti, a s tim negativne materije iz tela.

Ubrzava i deluje na rad metabolizma zbog čega telo brže troši masti iz hrane.

Zbog svoje dokazane učinkovitosti u bržem sagorevanju suvišne masnoće, žuti čaj jedan je od najtraženijih napitaka kada se ubrzano želimo rešiti viška kilograma.

Iako je žuti čaj najbolji za mršavljenje, da bi samo mršavljenje zaista bilo učinkovito važno je žuti čaj piti redovno i u dužem razdoblju te njegovu konzumaciju dopuniti uravnoteženom ishranom i redovitim vježbanjem.

Žuti čaj pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. U brojnim planovima za mršavljenje čaj ima važnu ulogu, što je logično – zdrav napitak koji bez šećera nema kalorija, a pomaže hidrataciji organizma.

Zbog srodstva sa belim čajem (mladi list) sadrži vrlo mali udeo teina (kofeina). Stoga se žuti čaj može piti u toku celog dana, ali uvek sveže pripremljen.

Nutricionisti su došli do neverovatnog otkrića i zaključili da jedna šoljica žutog čaja dnevno smanjuje rizik od karcinoma za 60 %. Osim toga, jedna šoljica sadrži jednaku količinu vitamina kao čak deset čaša sveže isceđenog soka.

Smanjuje nivo šećera, holestrola u krvi, pomaže jetri u obnavljanju negativnih sastava i jača imunitet. Za to su zaslužni vitamini C i E kojih ima u čaju. Pomaže kod stresnih situacija.

Naime, ima antistres efekat koji opušta mišiće, pozitivno deluje na raspoloženje i daje energiju. Upravo zbog toga, žuti čaj delotvoran je lek protiv depresije, nesanice i koristi se kod terapija. Odličan je za ten, otvara pore koje lakše čiste lice od štetnih uticaja, loše ishrane ili vremenskih neprilika.

Dnevna doza zavisi od potrebe. Naša preporuka je da se žuti čaj konzumira/pije u količini od 3–4 šoljice dnevno, ne kasnije od 45 minuta nakon pripreme.

Priprema – žutog čaja

Kuvajte vodu do između 70 – 80°C (ako stavite čaj u ključalu vodu onda ćete izgubiti tj. uništiti ukus),
stavite na 1 l vode oko 20g čaja tj. na 2dl, 4g ili 1 čajnu kašičicu, ostavite šoljicu oko 3 minuta,
nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog, pre svega zdravog i vrlo retkog napitka.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...